Вицепрезидентът Илияна Йотова в Черна гора: България е най-добрият лобист на Западните Балкани

Илияна Йотова с президента Мило Джуканович

В Подгорица ще подкрепят и непопулярно решение за Косово в интерес на мира

Усилията на България за европейското бъдеще и развитие на страните от Западните Балкани получиха много висока оценка от най-висшите ръководители на Черна гора, които вчера имаха официални срещи с българския вицепрезидент Илияна Йотова. Съдбата на региона бе в центъра на всички разговори, които тя води в столицата – с президента Мило Джуканович, с премиера Душко Маркович, с външния министър Сърджан Дарманович и с шефа на външната комисия в Скупщината Андрия Николич.

„България е най-добрият лобист на Западните Балкани за тяхното членство в ЕС. Във всяка една стъпка и във всички разговори ние поставяме този приоритет", заяви Илияна Йотова и посочи, че на всички срещи е уверила партньорите ни от Черна гора, че от наша страна могат да очакват последователна политика в тази насока. Според Йотова най-важното сега е, когато се определят постовете в ЕС и приоритетите в политиките за разширяването на ЕС в посока Западни Балкани да не слиза от дневния ред. Пред журналисти президентът Джуканович изрази убеденост, че няма да има стабилност на ЕС без ясна европейска перспектива на Западните Балкани, а то е в интерес и на Европа: „Европа иска да бъде стабилна на цялата си територия, следователно и в този регион и затова тя трябва да я укрепи и тук в Западните Балкани.”

Министър-председателят на Черна гора Душко Маркович смята, че Западните Балкани са получили силен тласък от България към ЕС и така са станали видими за обединена Европа. Той отбеляза, че ще настоява на срещата на Берлинския процес в Познан България да стане редовен член в този формат, тъй като страната ни е показала, че има способността и визията за развитието на Западните Балкани. На въпрос на „Труд” за това дали проблемът с Косово няма да се превърне в ново буре с барут на Балканите, шефът на външната комисия на Скупщината в Черна гора Андрия Николич заяви, че по този въпрос трябва много да се внимава, тъй като на Балканите на всеки 20-30 години се възобновява нестабилността. Затова ние трябва да работим за поддържане на добросъседски отношения. Също трябва да предупредим нашите европейски партньори да ни подкрепят в тези усилия. „Смятаме че моделът на промяната на границите може да бъде непопулярно решение но Черна гора ще работи за мира и сигурността в региона”. Официалната позиция на бившата югорепублика е, че ще подкрепи всяко едно решение което постигнат помежду си Косово и Сърбия, но най-важното е да се постигне мир и стабилност.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и външният министър на Черна гора Серджан Дърманович споделиха общи тези, че поредното отлагане на започване преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС подкопава доверието с Съюза. Той ще настоява България да държи политиката по разширяване в държавния ред на ЕС.

Коментари

Задължително поле