Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Имаме нужда от водачи, слабия човек и политик трудно понася истината!

unnamed-22„Имаме нужда не само от силни личности, имаме нужда от водачи. Така, както показваше полковник Борис Дрангов – винаги да поемеш отговорността, да вдъхновяваш с личен пример, да кориш себе си за неудачите, а не вината да вменяваш другиму”.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред военния паметник „Дрангова чешма” край Петрич, където се проведе честване на 145-ата годишнина от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Борис Дрангов.

„Слабият човек, слабият политик трудно понася истината. А той е казвал истината и не се е боял да говори за армията, за съдбата на войниците, за грешните стратегии и решения”, посочи вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова мястото на полковник Дрангов е не само във военните учебници, но и в книгите за най-малките, защото той е личност, която вдъхновява и събужда.

„Днес живеем в труден и тревожен свят, с много предизвикателства всеки ден. Не спорим за граници, обединени като земя, но достатъчно обединени ли сме като нация?”, каза вицепрезидентът. Илияна Йотова бе категорична, че се е отворила голяма пропаст между хората, които трябва да отстояват народните интереси, и тези, които са ги избрали за това.

„Полковник Дрангов остана в паметта на хората защото бе командирът, баща, брат по съдба и учител. Така  печели сърцата на хората и оставя следи, а легендите разказват за него век след смъртта му”, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че вместо да се вслушат в критиките му, открито и ясно заявени, Дрангов е заплашен дори от военен съд, но остава верен на себе си, защото за него войникът е по-важен от удобствата на службата и високите постове. Вицепрезидентът припомни, че последните думи на Борис Дрангов са: „Колко много исках още да служа на България…“

Със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя бе почетена паметта на полк. Борис Дрангов пред паметника-чешма в с. Дрангово.

Сред присъстващите на  отбелязването на  100-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов и 145 години от неговото рождение, бяха още  вицепремиерът Валери Симеонов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, ген. Константин Попов председател на комисията по отбрана в НС, бригаден генерал Явор Матеев командир на 68-ма бригада „Специални сили“ ,депутати, граждани . Домакин на събитието бе кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете