София има дефицит на нови апартаменти

Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура” Организаторите и собственикът на творбите били подведени

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Разследват опит за палеж на барака, ползвана за фитнес

МВнР: Няма данни да е имало българи на самолета, попаднал в силна турбуленция

Апелативният съд в Търново с позиция за намалена присъда за убийство в Бяла Апелативната прокуратура в старата столица внася протест за промененото наказание от 20 на 3 години затвор

Щрахе няма да става евродепутат Планира да се завърне в политиката

ББР създава уеб платформа за финансиране на проекти 11 банки за развитие ще си сътрудничат

Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Дете издъхна по време на игра в Стражица 8-годишното момче е починало от задушаване, след като си глътнало езика

Вижте верните отгори от днешната матура по БЕЛ

Заев се отказа от предсрочни избори Но ще прави ремонт на правителството

Иран се закани да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран

Президентът удостои посланика на Германия с орден „Стара планина“ първа степен

Председателят на АИКБ Васил Велев: Превръщаме се в пъдари на НЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Имаме нужда от водачи, слабия човек и политик трудно понася истината!

unnamed-22„Имаме нужда не само от силни личности, имаме нужда от водачи. Така, както показваше полковник Борис Дрангов – винаги да поемеш отговорността, да вдъхновяваш с личен пример, да кориш себе си за неудачите, а не вината да вменяваш другиму”.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред военния паметник „Дрангова чешма” край Петрич, където се проведе честване на 145-ата годишнина от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Борис Дрангов.

„Слабият човек, слабият политик трудно понася истината. А той е казвал истината и не се е боял да говори за армията, за съдбата на войниците, за грешните стратегии и решения”, посочи вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова мястото на полковник Дрангов е не само във военните учебници, но и в книгите за най-малките, защото той е личност, която вдъхновява и събужда.

„Днес живеем в труден и тревожен свят, с много предизвикателства всеки ден. Не спорим за граници, обединени като земя, но достатъчно обединени ли сме като нация?”, каза вицепрезидентът. Илияна Йотова бе категорична, че се е отворила голяма пропаст между хората, които трябва да отстояват народните интереси, и тези, които са ги избрали за това.

„Полковник Дрангов остана в паметта на хората защото бе командирът, баща, брат по съдба и учител. Така  печели сърцата на хората и оставя следи, а легендите разказват за него век след смъртта му”, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че вместо да се вслушат в критиките му, открито и ясно заявени, Дрангов е заплашен дори от военен съд, но остава верен на себе си, защото за него войникът е по-важен от удобствата на службата и високите постове. Вицепрезидентът припомни, че последните думи на Борис Дрангов са: „Колко много исках още да служа на България…“

Със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя бе почетена паметта на полк. Борис Дрангов пред паметника-чешма в с. Дрангово.

Сред присъстващите на  отбелязването на  100-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов и 145 години от неговото рождение, бяха още  вицепремиерът Валери Симеонов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, ген. Константин Попов председател на комисията по отбрана в НС, бригаден генерал Явор Матеев командир на 68-ма бригада „Специални сили“ ,депутати, граждани . Домакин на събитието бе кметът на Петрич Димитър Бръчков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.