На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Вицепрезидентът Илияна Йотова към българите в чужбина: Нека заедно да създадем международен институт за български език

„Помогнете с цялото влияние, което имате в страните, в които живеете, най-накрая да осъществим една отдавнашна мечта – да създадем международен институт за български език по примера на Френския институт или Институт „Сервантес“. За да може традициите, обичаите, културата ни да получат още по-широко разпространение и да се изучава красивият ни български език навсякъде по света.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на отличието „Българка на годината – 2017“. Тазгодишната носителка на званието, давано от Държавната агенция за българите в чужбина, е Десислава Стефанова от Лондон.

„Да си българка днес не е никак лесно, особено в чужбина. Трябва да си мъдра, много амбициозна, упорита, силна, да пробиваш стени“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова се обърна с думи на признателност към всички българки по света, които успяват да запазят българския дух, да предадат българските традиции на поколенията, да заразяват с тях и представителите на други националности, които да се докоснат до богатата ни история и красива душевност.

В приветственото си слово вицепрезидентът благодари за доброто сътрудничество на всички институции, ангажирани с работата с българите в чужбина.

Статуетка и икона с образа на св. Злата Мъгленска Илияна Йотова връчи на Десислава Стефанова, която е създател и ръководител на Лондонския и Швейцарския български хорове и успява чрез българския фолклор да обедини граждани от различни държави. През 2017 г. Би Би Си обяви Лондонския български хор за най-добър от новото поколение хорове. Стефанова е и преподавател е по народно пеене в неделното училище „Иван Станчов“ към българското посолство в Лондон.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.