Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нужен е Закон за доброволчеството

206 ленти участват в Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

България има нужда от успешен Закон за доброволчеството. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри във Варна XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

"Крайно време е да бъде изготвен такъв закон, но това няма да е лесно, защото той трябва да има естествена връзка с много от социалните политики на държавата, както и с професионалната подготовка на хората, които ще се занимават с тази дейност", поясни Йотова.

Според нея темата за закон за доброволчеството винаги излиза на преден план при предизборни кампании, но след финала им е първата забравена. "Светът, в който живеем и който става все по-тревожен, има нужда от много повече човеколюбие и хуманизъм. Свикнахме да общуваме помежду си чрез електронните устройства и забравихме да общуваме с душите си. Нека си дадем обещанието, че няма да бъдем каменни хора", заяви Йотова при откриването на фестивала, който се провежда под нейния патронаж.

Организатори за БЧК и Медицинския университет във Варна. В тазгодишното конкурсно издание участват 206 филма от 56 държави, които ще оценява жури начело с актрисата Доротея Тончева. Фестивалът бе открит с лентата на режисьора Вим Вендерс "Папа Франциск: Човек на думата си", а финалът му ще е с "Равен на всички" на Атанас Киряков.

В съпътстващата програма са предвидени дискусии за борба с агресията, както и кръводарителска акция пред входа на Морската градина. Участниците в нея ще получат безплатни билети за кино с автограф от звездните гости на феста.

Коментари

Задължително поле