На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Някой умишлено е направил така, че да се спрат парите за образование

Замразените средства за образованието са свидетелство за тежки нарушения в тази сфера. Ще се поинтересувам тези дни, защото исках да чуя официалното становище на Министерството на образованието. Това заяви във вторник в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя сподели, че дългогодишният и европейски опит показва, че за да се стигне до такава тежка мярка, преди това е имало кореспонденция с Министерството на образованието и Европейската комисия.

„Пътят на ЕК в такива случаи е следният: тя пише няколко писма до съответното министерство, до българската държава с препоръката да се вземат мерки. След всяко писмо ЕК оценява дали препоръките, които е направила са взети предвид , дали са дали резултат и дали има конкретни резултати. За да е налице тази крайна мярка, означава, че някой не си е свършил работата или умишлено е направил това, което доведе отново до изключително тежка критика към страната ни. ЕК прибягва към такива крайни мерки в изключително редки случаи. Очевидно става въпрос за тежки нарушения”, категорична е Йотова.

037Навръх Трифон Зарезан, тя участва в зарязването на лозята във винарското градче. „От многото покани нарочно избрах да съм в Сухиндол, защото се управлява от най-подходящия кмет. Пламен Чернев е човек амбициозен, европейски ориентиран. С него се познаваме отдавна, беше в нашата европейска листа и от години работи по европейски проекти. Това, което не му достига е подкрепата на държавата. Тя трябва да застане зад местната власт с всички инструменти, които има и да подкрепя такива амбициозни хора като Пламен Чернев”, каза Илияна Йотова.
Вицепрезидентът подчерта, че Законът за публичното частно партньорство до голяма степен връзва ръцете на кметовете.

„Той не бе преработен и много се надявам, че след изборите новият състав на Народното събрание ще се заеме с него като с един от основните приоритети. От една страна искат самостоятелност на общините, както и да се справят с много финансови задачи, а от друга страна самото законодателство не разрешава това или не дава достатъчно възможности”, уточни Йотова.

Тя допълни, че болната тема е за магистрала „Хемус”.

„Дано да има в България достатъчно амбициозни политици, така че в новия програмен период до 2020 г да има целеви пари за тази магистрала. И това ще е голямата роля на следващото правителство да намери съюзници особено от южната част на Европа, за да не се променя философията на европейските фондове. В момента се очертава една много неприятна и отрицателна тенденция. Има опасност донорството чрез еврофондовете, което имаше за задача да изравни стандартите на живот в страните от ЕС, да бъде заменено от т.нар.“План Юнкер”, който повече залага на инвестициите , на печалбите, на частните проекти. Ако това стане за съжаление пари за магистрала „Хемус” няма да има”, поясни Илияна Йотова.

Тя подчерта, че е убедена, че с европейски средства тази автомагистрала не само ще бъде довършена, но ще се построи наново в някои участъци. Според Йотова това е важно, за да бъде достъпна до по-малките общини и да е в удобство на инвеститорите.

„В края на 2017 г ще започне новото договаря за финансовата рамка за следващия финансов период след 2020 г. Като всяка държава, България ще трябва да представи своите приоритети и да поиска финансиране. В тези приоритети, магистрала „Хемус” трябва да е на едно от първите места”, напомни Йотова.

Запитана как ще коментира работата на служебното правителство, тя каза, че ще запази мнението, докато изтече втората седмица,защото това е срокът, който си даде министър-председателят Огнян Герджиков.

По време на визитата си в Сухиндол вицепрезидентът Йотова коментира и въпросът с мигрантския натиск. „Имаше една политика в България до преди няколко месеца, при която правителството като че ли не искаше да признае колко рисков е този проблем за страната. Няма защо сега да припомням изявленията на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова, че на границата всичко е спокойно, че няма натиск. Мериха мигрантската вълна в проценти, в хора , а рисковете тепърва предстоят. Продължавам да твърдя, че България не получава достатъчно солидарност от Европа за решаването на тази криза. Не е въпросът само в няколко милиона евро, които България може да получи, но новата гранична агенция за брегова охрана ФРОНТЕКС, която най-накрая да си влезе във функциите и всички рискове, които съществуват с дошлите у нас мигранти.

У нас все още не е станало въпрос за бежанците икономически мигранти. И пред президента Радев предстоят много важни задачи да говори и да търси съюзници сред европейските партньори, за да бъде страната ни действително подпомогната. В момента на дневен ред в Европа са цял един пакет от директиви, регламенти за промяна в Дъблинското споразумение, за системата за пръстовите отпечатъци, за т.нар.списък на сигурните държави. Все неща , по които България трябва да има позиция и национален консенсус и тази позиция да е силна навън. Лошо е когато си сменяме националните интереси в зависимост от това какво правителство е на власт”, изтъкна Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. „но новата гранична агенция за брегова охрана ФРОНТЕКС, която най-накрая да си влезе във функциите“ – боже опази таксиджиите на имигранти – фронтекс да започнат да изпълняват функциите си и у нас… не ни мърда по няколкостотин дневно да бъдат докарвани накуп….

  2. Само там ли нещо е нарочно направено? Реформата в МВР как е? Всичко ли е законно? Не е, но това не го коментирате щото така ви изнася,не е въпрос да защитите хората. Винаги е било,че гарван гарвану око не вади. Само наивниците ви вярват и чакат сезиране на КС , а то май ще бъде поредната партенка. Никого не го е зор, в тая държава може да се гласуват безумни неща и гражданите няма как да се защитат. Омбудсмана и тя е с произход от недъгавото НС. Сбирщина шайка НЕнародни представители.

  3. В последните дни на Кунева като министър се решава таксите за втория семестър в университетите да се платят до 20 февруари, а не края на февруари, както досега. Това също е заложена умишлено гадория.

  4. Европейската комисия (ЕК) потвърди днес, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но уточни, че докладът от проверката още не е готов и финансирането не е било спирано, съобщи БТА.

    „Комисията е в постоянен контакт с българските власти по приложението на оперативните програми. Действително в момента обсъждаме с българските власти оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Имаше одитна проверка. Ще обсъдим на двустранна основа черновата на доклада от проверката“, посочи говорител на институцията в отговор на въпроси на пресконференция.

    Всичко друго са простотии в стил БСП

  5. Вицепрезидентът Илияна Йотова: „Някой умишлено е направил така, че да се спрат парите за образование“. Може ли да подскажа кой е този „някой“????? Носи очила и е облечена в пола. Казват му „момичето на Барозу“ или още „мадам Yes, Sir!“ И още – заради това, че подписа да се закрият реакторите на АЕЦ „Козлодуй“, оттогава и до момента е член на борда на директорите на френската банка „Париба“ и прибира тлъсти пачки!!!! Готова е и майка си да продаде за жълти стотинки!!!! Maмka и – готов съм с голи ръце да я удуша тази безродница!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.