„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите Вучич слуша българския премиер без преводач

Даяджии прибирали до 600 евро от фирми Над 11 инспектори арестувани по подозрение за рекет, преценяват колко ще обвинят

Джамбазки за двойния стандарт при храните: Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат

Чрез камбанен звън бе изпълнена песен на Авичи в негова памет

Съперничка топи разликата с Ердоган

КЕВР без право на глас по сделката с ЧЕЗ Депутатите се отказаха да увеличат правомощията на регулатора

Велико Търново увеличи населението си с 1000 души за година

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 25 април 2018

Армия чисти Солсбъри от „Новичок“ Военната операция ще трае седмици

Румен Порожанов: Системите за производство на хранителни продукти трябва да са адаптирани към новите екологични предизвикателства

Според 61% от българите професионалното образование гарантира добра работа

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Планинските региони в Европа трябва да се финансират целево от ЕС

„Най-големият проблем, пред който се изправят планинските региони, е демографският. Планините в България и Европа обезлюдяват и това е особено тревожно. Без хора, потенциалът на планините може да бъде загубен, а с това и богатата култура и история.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри дискусия „Кохезионна политика в планинските региони“ в Брюксел, по покана на Европейската комисия и Европейската асоциация на планинските региони „Евромонтана“, съобщава пресслужбата на президентството.

Обезлюдяването на българските планини е една от основните причини, Илияна Йотова, в мандата си като евродепутат, да инициира доклад за планинските региони, който цели специално внимание и нови възможности за инвестиции чрез европейски средства. Предложението, в следващия програмен период да бъде предвидено целево субсидиране на планинските региони, бе подкрепено с огромно мнозинство в Европейския парламент през 2016-та година.

„Предназначението на доклада бе включването на планинските региони в политиката по сближаване чрез няколко основни цели. Повдигнат бе въпросът за дневен ред за планинските региони, който би позволил по-добър преглед на нуждите за развитие, как е възможно да бъдат удовлетворени те и как политиката по сближаване може да бъде активна в това“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова отбеляза, че планинските региони имат специално значение и в Лисабонския договор и заслужават индивидуално внимание в действията на ЕС, насочени към засилване на икономическата, социалната и териториалната политика по сближаване.

„Планините в рамките на ЕС са много различни, но всички те споделят някои качества, върху които могат да бъдат фокусирани европейските политики“, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни основните акценти от инициативата в подкрепа на планинските региони. Докладът предвижда повишаване на заетостта чрез дуално образование и инвестиции в малките и средните предприятия, особено в сферата на туризма, екологичното земеделие и занаятите, производство на различни видове възобновяема енергия.

За да се предотврати обезлюдяването, докладът обръща внимание и на инфраструктурата – пътища и високоскоростен интернет, който създава условия на младите хора за развитие на бизнес дейности. В планините има много находища на природни богатства, сред които едно от най-големите блага в модерната цивилизация – питейна вода. Ключов момент в доклада е и опазването на околната среда и адаптирането към климатичните промени. Целесъобразното използване на тези възможности означава процъфтяване на планинските региони в ЕС, ако им се обърне подходящото внимание.

Докладът за планинските региони бе подкрепен и от Европейската комисия и предложението ще бъде включено в следващия финансов период, поради което към вицепрезидента бе отправена поканата да открие специализираната дискусия по темата в Брюксел. Форумът „Кохезионна политика в планинските региони“ е продължение на работата по доклада на Илияна Йотова и е от особена важност с оглед на предстоящото разглеждане на многогодишната финансова рамка на ЕС.

Политиката на сближаване също бе част от изказването на вицепрезидента. „Кохезионната политика, като един от основните инвестиционни инструменти на ЕС, е в състояние да направи повече, отколкото прави в момента за развитието на планинските региони“, каза вицепрезидентът и припомни, че по настояване на президента Румен Радев кохезионната политика бе записана в Римската декларация и ще бъде един от приоритетите за българското председателство.


АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – TRUD@TRUD.BG И TRUDONLINE@GMAIL.COM

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. вероятно комунистите са им виновни на форумните олихофрени….

  2. Ако господа политиците , бяха оставили парите за селските райони , млад фермер , и куп други европрограми за хората – а не да ги раздават на вече ултрабогати или на роднини и приближени в селата щеше да остане поминък.Защото колкото и пари да се отпуснат г-жа вицепрезидентката ще си ги усвои но едва ли някога ще се върне на село.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.