Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Партийните страсти да отстъпят на националния консенсус

Партийните страсти да отстъпят на националния консенсус и всички да се обединят около успешното председателство на България на Съвета на ЕС, призова вицепрезидентът на България Илияна Йотова в четвъртък в Пловдив, където бе гост на научната конференция „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства“, организирана от ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Всички ние ще спечелим, ако поне до 2018 г. и през 6-те месеца на председателството на страната ни на съвета на ЕС партийните страсти отстъпят на националния консенсус. Всички институции трябва да работят за добрата подготовка и успешното председателство на България, което трябва да е с ясни приоритети. Страната ни се очертава като стабилна част от региона в Югоизточна Европа на фона на всичко, което се случва около границите ни. България трябва ясно да постави въпроса за сигурността в ЕС и за разрешаване на две много тежки кризи – миграция и бежанци“, декларира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя допълни, че хубавите страни на ЕС са много, но има и доста проблеми и Европа все още не е излязла от тежката финансова и социална криза. „След 10 години членство в ЕС е крайно време България да се избави от ролята на страна, която приема политиките, но не ги формира и реализира“, допълни доскорошната евродепутатка от ПЕС.

За Илияна Йотова е очевидно, че у нас ще има голяма коалиция и много сериозна опозиция в новия парламент, което само по себе си вече е залог за един успешен мандат. Според нея обаче този състав на 44-ото Народно събрание все още не е готов с новите предложения по Изборния кодекс и би било жалко, ако усилията се съсредоточат само върху избирателните права на българските граждани.

„Необходими са хоризонтални промени в редица закони – за сънародниците ни в чужбина, за чужденците, за българското гражданство. Другото означава пак кръпка на парче и няма да постигнем очаквания резултат. А че има проблем, се видя още по време на кампанията за вота“, подчерта Йотова. Тя добави, че е горещ привърженик на чл. 26 от Конституцията, даващ равни права и задължения на българските граждани независимо къде се намират.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.