Вицепрезидентът Илияна Йотова: Партийните страсти да отстъпят на националния консенсус

Партийните страсти да отстъпят на националния консенсус и всички да се обединят около успешното председателство на България на Съвета на ЕС, призова вицепрезидентът на България Илияна Йотова в четвъртък в Пловдив, където бе гост на научната конференция "10 години България в Европейския съюз - успехи и предизвикателства", организирана от ПУ "Паисий Хилендарски".

"Всички ние ще спечелим, ако поне до 2018 г. и през 6-те месеца на председателството на страната ни на съвета на ЕС партийните страсти отстъпят на националния консенсус. Всички институции трябва да работят за добрата подготовка и успешното председателство на България, което трябва да е с ясни приоритети. Страната ни се очертава като стабилна част от региона в Югоизточна Европа на фона на всичко, което се случва около границите ни. България трябва ясно да постави въпроса за сигурността в ЕС и за разрешаване на две много тежки кризи - миграция и бежанци", декларира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя допълни, че хубавите страни на ЕС са много, но има и доста проблеми и Европа все още не е излязла от тежката финансова и социална криза. "След 10 години членство в ЕС е крайно време България да се избави от ролята на страна, която приема политиките, но не ги формира и реализира", допълни доскорошната евродепутатка от ПЕС.

За Илияна Йотова е очевидно, че у нас ще има голяма коалиция и много сериозна опозиция в новия парламент, което само по себе си вече е залог за един успешен мандат. Според нея обаче този състав на 44-ото Народно събрание все още не е готов с новите предложения по Изборния кодекс и би било жалко, ако усилията се съсредоточат само върху избирателните права на българските граждани.

"Необходими са хоризонтални промени в редица закони - за сънародниците ни в чужбина, за чужденците, за българското гражданство. Другото означава пак кръпка на парче и няма да постигнем очаквания резултат. А че има проблем, се видя още по време на кампанията за вота", подчерта Йотова. Тя добави, че е горещ привърженик на чл. 26 от Конституцията, даващ равни права и задължения на българските граждани независимо къде се намират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика