Наградиха 13 първенци на випуска в Шумен

Старши комисар Пламен Томов е новият директор на ОДМВР Монтана

Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Вицепрезидентът Йотова в Босилеград: Следим за правата на българското малцинство в Сърбия

„Нашето присъствие говори само за едно – паметта на невинните жертви, избити в изпепеления Босилеград и околните села, е жива“ – това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в обръщението си към българското малцинство в Босилеград по повод вековната годишнина от трагичните събития на 15 и 16 май 1917 година.

Отбелязването на годишнината започна с откриване на документална фотоизложба, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В словото си вицепрезидентът направи ретроспекция на историческите събития като подчерта, че страниците от историята не бива да се затварят, а да се четат до край, за да отпадат съмненията, недоизказаните факти, водещи до потенциални напрежения и конфликти. Пред Йотова бе представена и възпоменателна плоча с имената на жертвите от опожаряването на Босилеград.

„Днес България е стабилна държавна в Югоизточна Европа, уважаван член и сигурна външна граница на Европейския съюз с вече над 10 годишна история“, заяви Илияна Йотова и изтъкна отговорността на страната за председателството на ЕС от януари следващата година. Тя повтори отново позицията, че най-сигурният гарант за мир и развитие на тази част от Европа е присъединяването на Република Сърбия и другите балканските държави към Европейския съюз.

img_0345

„Сърбия е започнала преговорния процес с ЕС, а едни от най-важните критерии за членство са свободата, правовата държава и човешките права. България следи внимателно напредъка по тези въпроси, защото той включва и правата на българското малцинство“, подчерта вицепрезидентът. Тя подчерта, че в изпълнението на правилата за европейско членство влиза защитата на малцинствените права в образованието, свободата на използване на езика, достъп до медиите и богослужение на роден език. Българското малцинство има право да участва в местното, регионално и национално управление.

Тя припомни, че от 2003 година Сърбия е член на Съвета на Европа и е подписала Рамковата конвенция за правата на малцинствата. „Пътят към Европа преминава през развитието на добри двустранни и добросъседски връзки“, заяви Илияна Йотова и изрази надежда, че скоро ще заработят и допълнителни ГКПП, единият от които е Трекляно-Босилеград.

Вицепрезидентът увери нашите сънародници в приемствеността и стабилността на българската политика към българското национално малцинство в Сърбия и даде гаранции за още по-голяма ангажираност към културните центрове в Босилеград и Димитровград. Тя се обърна специално към младите хора да знаят и използват българския език, да познават българската култура, традициите, обичаите. „Трябва не само да съхраним, но и да развиваме нашата идентичност. 15 милиона души по света говорят български език. Езикът ни е официален в ЕС. Европейската перспектива пред двете страни – България и Сърбия, дава нови възможности, участия в общи проекти и програми, които трябва да започнем заедно“, заяви Илияна Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.