Вицепрезидентът Йотова: Държавата трябва да полага повече грижа за читалищата

Държавата трябва да полага необходимите грижа за съхранението читалищата, да подкрепя активно тяхното развитие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържеството по повод 90 години от основаването на Народно читалище „Аура – 1929“ в столичния район Възраждане, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Илияна Йотова изтъкна ролята на читалищата за опазване на българщината, за националната идентичност, за патриотичното възпитание на малки и големи. Тази роля не е подвластна времето, а е гарант за здравината на българското общество в бъдещето.

„Това усещам при всяка среща, при всяко пътуване в различни краища на България и света. Носителите на възрожденския дух го разпространяват далеч извън пределите на родината. Типичните читалищни дейности са развити във всеки български културен център зад граница, във всяко българско училище. Тяхната магия е толкова силна, че успява да заплени дори и чужденците“, посочи вицепрезидентът.

Вицепрезидентът връчи на председателя на читалището плакета на вицепрезидента - в знак на признание за активната дейност, духовното израстване и съхраняване на читалищните традиции и по повод 90 години от създаването на НЧ „Аура-1929“, гр. София.

Коментари

Задължително поле