Вицепрезидентът Йотова: Не мисля, че новият антикорупционен закон ще даде справедливост на хората

Илияна Йотова

Не мисля, че президентът Румен Радев очакваше, че Консултативният съвет за национална сигурност ще бъде провален, защото някой трябваше да си гони разписанието за самолетите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в по Нова телевизия.

Според нея някои от властимащите са демонстрирали незаинтересованост към темата за борбата с корупцията, тъй като „си намериха по-важни занимания” и не присъстваха на първия от двата свикани в последните седмици Консултативни съвети за национална сигурност.

Вицепрезидентът категорично отрече „Дондуков” 2 да води война с „Дондуков” 1. Тя уточни, че в Президентството не търсят нито самоцелни войни, нито конфронтация, с която и да било институция.

„Напротив, опитваме се да намерим винаги златното сечение на позициите, особено по теми от нацинален интерес на страната", заяви Илияна Йотов, но посочи, че позициите на институцията никога няма да стават обект на съглашателство, с която и да било друга институция само за да има мир и любов. "Това не работи“, категорична е тя.

„Хората чакат справедливост, но не съм убедена, че новият антикорупционен закон ще им я даде”, заяви вицепрезидентът

Законопроектът, който ще се гледа в момента в НС, както и този на БСП, можеше да бъде още по-ефикасен, ако бяха включили вътре текстове как се опазват източниците на сигналите, защитават ли се журналистическите разследвания, посочи Йотова.

Тя коментира и темата за филма на Елена Йончева относно състоянието на оградата по турската граница. „Показването на един филм за проблеми по оградата, очевидно говори за проблеми, които трябва да бъдат решени. Не мисля, че в 21 век един филм или каквато и да е информация може да бъде скрита, това е илюзия. Ако някой мисли, че може да наложи цензура на един такъв филм, дълбоко се лъже", каза вицепрезидентът.

Според нея, обществото трябва да получи категоричен отговор в какво състояние е съоръжението и колко е струвало на данъкоплатците досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика