Вицепрезидентът Йотова от Плиска: Кирилицата е дело на българската държава

"Кирилицата е дело на българската държава. Именно от тези святи места тръгват кирилските букви", това обяви при посещението си в първопрестолна Плиска в четвъртък вицепрезидентът Илияна Йотова.

Навръх Денят на Светите Седмочисленици тя откри новопостроената Крепост "Кирилица", която е пълна с дърворезби на буквите и с восъчни фигури на българските владетели. По повод на разнопосочните коментари откъде е тръгнала кирилицата и чия е, Йотова каза, че "дали те са плод на политическа конюнктура или недостатъчно познаване на историческите факти е без значение", но който оспорва истина, оспорва нашата българска идентичност. И когато се питаме какво сме дали на света, можем с гордост да заявим, че сме дали азбуката, на която днес пишат над 300 милиона човека.

Йотова напомни, че след няколко месеца България ще ръководи Европа и съдбата си знае своето, защото ние трябваше да председателстваме Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г., а обстоятелствата ни изместиха в първата половина. Тогава има две славни дати - 3 март и 24 май.

"Като нация трябва да направим всичко възможно 24 май да стане много голям, блестящ европейски празник на културата и писмеността. Ние българите ще покажем откъде е тръгнала европейската цивилизация и колко много днешна Европа дължи на един малък народ, който е горд със своята над 1300-годишна история. Българин означава нещо велико", каза Йотова пред стотиците дошли за откриването в Плиска. Тя поздрави създателят на Крепост "Кирилица" Карен Алексанян за инициативата. 30 каба гайди огласиха уникалния културно-исторически комплекс и над него полетя гласът на Валя Балканска, а Йотова не се стърпя на "Хубава си моя горо" и запя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България