Вицепрезидентът Йотова: Редовно правителство да излъчи еврокомисар

Øóìåíñêà Ôëîðúíñ ïîñðåùíà âèöåòî Èëèÿíà Éîòîâà â ìåäèöèíñêèÿ ôèëèàë

"Убедена съм, че следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство след парламентарните избори, не защото служебното няма същите правомощия" - това обяви пред журналисти в Шумен вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея България е излязла със скандал от предишния еврокомисар Кристалина Георгиева, раната е сериозна, още повече е нарушен имиджа на страната и затова е добре стабилна институция след най-широка обществена дискусия да излъчи представител в ЕК. Освен дискусия, Йотова каза, че е важно да има варианти, прозрачен начин и да се избере най-подходящата кандидатура. Предмет на коментари не трябва да е само личността, а и това, което България трябва да получи като ресор.

Йотова коментира и призива на турския социален министър да се гласува за една определена партия, като абсолютно недопустим за една суверена държава. И каза, че очаква острата реакция на външно министерство по този въпрос, разбира се и на министър председателя.

За казуса с мигрантите в Белене, предстои среща на вицепрезидента Йотова и с двете страни в спора. Според нея, по тези страсти на тема мигранти, на тема хора, които бягат от войни и конфликти, и действително се нуждаят от закрила, трябва да има национално разбирателство и определено снижаване на градуса.

Йотова посети в Шумен филиала на варненския медицински университет, където се обучават медицински сестри и акушерки. Посрещна я шуменска сестра второкурсничка в ролята на Флорънс с лампа в ръка и вицето истински се зарадва на изненадата. Тя увери бъдещите специалсти по здравни грижи, че знае колко трудна е избраната им професия по ежедневието на своя съпруг. Призова ги да направят един подарък на България - да останат да работят тук.

Коментари

Задължително поле