На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Позицията на България към Македония трябва да бъде категорична и твърда. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по Дарик радио.

Тя заяви, че споделя становището на президента Румен Радев, че Северна Македония е против интересите на България и българските управляващи е трябвало да се включат в преговорите заедно с Гърция и да не бъде допускано така да се казва, защото в него се включва и българска територия.

Според нея споразумението трябва да има колкото се може по-скоро анекс, в който да се определят решенията и постановките по определени спорни въпроси, за да няма съмнения за териториалните претенции и населението на хората.

„Някак си затихна тази тема и е добре, че празнуваме заедно общи празници, но не е добре, че на другия ден отново се присвояват исторически събития, както намерят за добре. Именно за това казвам, че е по-добре да има документ и когато стане дума за дискусия или се поставят под съмнения факти или има претенции, това ще е доказателството, което Македония ще е подписала“, посочи Йотова.

„Моите уважения към хората, които работят в тази комисия, със своите македонски колеги по изясняването на спорните исторически моменти, но аз до този момент не съм разбрала да има някакъв конкретен резултат“, подчерта Йотова.

„Не могат да се предявяват каквито и да било претенции в определени рискови посоки. Точно това е смисълът на този анекс – политическото решение. Аз смятам, че точно в този момент, позициите, които има Македония и пътят, който трябва да извърви към евроструктурите или НАТО, е една благоприятна среда, в която може да се говори по този въпрос“, каза вицепрезидентът, като подчерта, че позицията на България трябва да бъде достатъчно категорична и твърда, въпреки, че в момента според нея не е такава.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. В този АНЕКС трябва да бъде потвърдена историческата истина, че до Балканските войни славаноезичното население на географска област Македония е наследник на многовековна българска държавна предистория и има българско самосъзнание, българска религиозна, духовна и езиково-писмена култура. С други думи НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА !
    Освен Илинденско-Преображенското въстания, би трябвало също заедно да честваме рожденния ден на Българската Екзархия, което е тържество на общата ни кауза и борба за национално самоопределяне, както и Деня на Будителите, но не само с делото на Григор Пърличев, а на цялата плеяда будители и възрожденци (преродбеници) на общия ни български национален дух в Македония – Паисий Хилендарски, Хаджи Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Неофит Рилски, Йордан Хаджи Константинов-Джинот, братя Димитър и Константин Миладинови, Кузман Шапкарев и т.н. !!!
    И още нещо. За разлика от преекспонираните „споменици” и разкази в учебниците по история за „жертви на бугарския фашистички окупатор”, в Бившата Югославска Република Македония няма нито едно изречение, нито един споменик за избитите десeтки хиляди македонски граждани с българско самосъзнание. Няма споменик дори на избитите без съд и присъда 1200 българи през Кървавия Божик на 1945 година, нито дори дума на покаяние за този геноцид !!!
    За какво добросъседство и приятелство тогава да говорим, щом техните политици и общество са глухи и слепи за тези истини ?

  2. Докато се тъпчат нещата и се уточняват, потвърждават и допълнително осигуряват някакви си „български позиции“ срещу Македония (?!), не ли ви иде в ума че печелят истинските врагове на България – Сърбия и Гърция. Интересът на Македония е бил, е и ще бъде винаги 100% интерес на България и обратно. Защо България с векове работи толкова успешно против сопствините си интереси а в полза на директните исторически врагове? Безусловна подкрепа за Македония!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.