Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

Вицепрезидентът подкрепи благотворителната вечер на фондация „За нашите деца“ Илияна Йотова дари картина и шал, изработени по техниката Ебру от българка в Одрин

С уникални картина и шал, изработени по техниката Ебру от българката Мария от Одрин, вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи благотворителния търг на Вечер на добродетелите, организирана за десети път от фондация „За нашите деца“. Вицепрезидентът беше патрон на тазгодишното издание. Мисия на неправителствената организация е осигуряването на здрава семейна среда и пълноценно развитие и щастливо детство за всяко дете.

Отдавна поети ангажимент към българската общност в Казахстан не са позволили на Йотова да присъства на събитието. Във видео послание тя посочи, че „За нашите деца“ е пример как упорито и смело можеш да събираш подкрепа и да постигаш цели. „Всяко дете в България трябва да има равен старт в живота, да расте в сигурна и любяща семейна среда. Общата ни цел като държава и общество трябва да бъде да накараме българските деца да вярват, да имат надежда и много смели мечти“, изтъкна вицепрезидентът. „Не забравяме да употребяваме думата добродетели, но сякаш позабравихме да я чувстваме. Днес се борим с фалшивите новини, но по-тежка е битката с фалшивите ценности“, подчерта Йотова.

Зад предметите, които Илияна Йотова дари, се крие историята на едни българи с мисия, на съвременни будители. Хора, които съхраняват българското, разпространяват го отвъд пределите на България.

Те са Мария и Александър Чъкърък. Родът на Александър успява през годините да съхрани българските храмове в Одрин – „Св. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“, който неотдавна чества своята 150-годишнина. С притегателната си сила успяват да ги превърнат в средище за българите в Одрин. Вратите и сърцата им са отворени на всеки български празник за всеки.

Над 2000 тома българска литература и етнографска експозиция, която разказва за живота на българската общност в този край на Турция – това видя вицепрезидентът Йотова преди година, когато откри обновената сграда на читалище „Просвета“ в Одрин. Българската светиня е единственият клон на читалище извън границите на България.

Всичко започнало с няколко стари предмета, които Мария открила на втория етаж на църквата „Св. Георги“. С помощта на българската държава, на съмишленици от цяла България се родило читалище „Просвета“. С общи усилия – както се случват големите идеи.

Там всяка седмица около 30 деца изучават български език. Читалището развива различни дейности, които привличат не само представителите на българската общност в Одрин. Танцовият клуб, например, в момента изучава различни танци от Балканите и се изявява на фестивали в България и Турция – като мост между културите, народите, държавите. В читалището има и клуб по Ебру.

Защо произведенията на т. нар. изкуство върху вода са уникални? Защото рисунъкът е винаги неповторим. Корените на Ебру са в далечния IX век, на територията на днешен Иран. Днес техниката се прилага върху различни материали.

Какво е необходимо? Капки въображение, капки минерални бои, извлечени от скала, четка от конски косъм с дръжка от розов храст, жлъчка от животни, шило – за издърпване на цветните капки, съд с вода. И магията се случва.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.