Вицепрезидент, вицепремиер, председател на НС и политици отдават почит на Борис Дрангов в Петрич

Петрич се подготвя да почете 145 годишнината от рождението и 100 годишнината от героичната смърт на полк. Борис Дрангов.За годишнината се очаква да пристигнат в града вицепрезидента Илияна Йотова, вицепремиера Валери Симеонов, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Народното събрание Димитър Главчев  и други политици.

Началото ще бъде поставено в петък  с отслужването на литургия в църквата на село Дрангово.  Пред Военен паметник „Дрангова чешма”  патриотични стихове и изпълнения ще предшестват ритуала по полагането на цветя и венци.

Официални слова ще произнесат кметът на община Петрич Димитър Бръчков и вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще бъде официален гост. По програма е предвидено отслужването на заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим. Точно в 12.00 ч. с камбанен звън от всички църковни храмове на Неврокопска епархия ще бъде засвидетелствана почитта към живота и делото на  полк. Борис Стоянов Дрангов.

В същия ден от 18.00 ч. в салона на читалище „Братя Миладинови - 1914” започва научна конференция на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието”. В хода на форума ще бъде премиерата на книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов. Предвидено е и представянето на идеен проект за изграждането на паметник на полк. Дрангов във Военна академия „Георги С. Раковски”.

Час по-късно ще бъде открита фотодокументална изложба със снимки от албума на сем. Дрангови. Ще има  празничен концерт на градския площад в Петрич и  тържествената вечерна проверка. Строят ще приеме председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Официални гости ще бъдат също вицепремиерът Валери Симеонов, главният прокурор Сотир Цацаров, председатели на парламентарни групи в 44-то Народно събрание, народни представители от всички политически сили, областният управител Бисер Михайлов. В Петрич специално за повода ще пристигнат внуците на полк. Дрангов – Борис Дрангов и Райна Дрангова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България