Мъж насъска питбула си срещу професор в столичния кв. „Овча купел”

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите Всяка година касата пренасочва огромна сума от перо на перо

Искрен Веселинов: Оставката на Каракачанов не е актуална, той е изключително ефективен

Скандал с личния имейл на Иванка Ползвала го за служебна кореспонденция

Ердоган: Решенията на Европейския съд за правата на човека не обвързват Турция

Марияна Николова ще е новият вицепремиер Депутатите гласуват номинацията й утре по предложение на премиера Борисов

Данък за гледане на мач в кръчма Целта е да се защитят авторските права на телевизиите

Президентът: Не аз определям заплатата си, а Народното събрание Ще се срещна с Борисов, когато управляващите имат визия за справяне с корупцията, каза Румен Радев

22 млн. евро заем за 4 нови станции

Петролът поевтиня с още 5% само за ден

На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Вицепремиерът Валери Симеонов пред „Труд“: Само в църквите не се продават талони за игрите на късмета Не може държавата да насърчава едно болестно състояние в обществото, каквото е хазартът

Няма парламент, който да не е променял Закона за хазарта. На два пъти този нормативен акт се оказа една от първите грижи на депутатите. Този път с игрите на късмета се е заел вицепремиерът Валери Симеонов и очаквано срещу идеите му вече има гневни реакции.
За измененията в закона за хазарта, за мотивите за връщането на тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията и докога България ще бъде туристическа дестинация за евтин алкохолен туризъм, разговаряме с Валери Симеонов.

– Г-н Симеонов, обвиниха ви, че искате да попречите на игрите на щастието. Кое налага да се направят промени в закона за хазарта?
– Промените са необходими, защото България с много сериозна скорост се движи към тотална подмяна на нормалните условия и предпоставки за успех във всяко поприще. Трудът като основно средство за постигане на цели се измества… Когато в едно общество се насажда убеждението, че хазартът определя успеха и че е достатъчно да закупиш билет, талон или фиш, за да осъществиш мечтите си и да решиш проблемите си. Това деморализира и деградира на първо място младите хора. Създава се настройка за паразитен мироглед. Никой не обръща внимание на броя на стотиците хиляди, които не печелят. Рекламите показват само спечелилите. Това е много опасна подмяната на ценностите. Освен това се създава и хазартна зависимост. А хазартната зависимост според класификатора на болестите на СЗО се определя като патологично разстройство. Това е болест. Не може държавата да насърчава едно болестно състояние в обществото, каквото е хазартът. Вместо за професионална реализация, младите преследват късмета. България е на челно място по съотношение между обороти от хазартни игри и брутен вътрешен продукт.

– Какво е съотношението?
– През 2016 г. е било 2,9 %, за 2017 г. ще е над 3 %. В парично изражение това означава, че за 2017 г. ще има хвърлени над 3 млрд. лв. в хазартни игри. Това са пари, които са хвърлени в джобовете на хазартните олигарси. Говоря за пари, които са от всякакъв вид игри и залагания, но с тези пари по никакъв начин не се стимулира развитието на някакъв продукт, на насърчаване на някаква производствена или друга дейност. Ако тези пари бяха в обращение, в търговската мрежа, те по естествен път насърчават производството. Нямам информация някой от хазартните босове да е инвестирал в производство или в дейности, които да носят принаден продукт.

– Кажете какво искате да промените в закона за хазарта?
– Три основни позиции- две в Закона за хазарта и една в Закона за радио и телевизия. В Закона за хазарта предлагаме промяна в чл.10, ал.1. Прибавяме към пряката и текст непряката реклама. Другата промяна е в ал.2, т.3 – рекламиране на резултатите от игрите и на печелившите участници в игрите. Към алинея 2 има четири точки, които регламентират какво е разрешено по отношение на оповестяването на тези игри. Запазваме трите точки и премахваме само четвъртата – рекламиране на резултатите и на печелившите участници. Запазваме всичко свързано с наименованията на игрите, търговската марка, тегленето на тиражите. Редно е хората да бъдат информирани по отношение на прозрачността при тегленето на печелившите числа. Категорично трябва да се забрани непрекъснатата реклама, която преминава границите на нормалното. През 15 минути щастливи хора, с усмивки на олигофрени рекламират играта, чрез която са успели да решат всички свои проблеми, да хванат птицата на щастието за краката да ги изтегли от батака, в който живеят. Това не може да продължава повече. Забраняваме и разпространението на билети, талони и онлайн залагания да се извършват на места, които не са лицензирани. Практически, в момента, единственото място на което не се продават билети, талони и всякакви други форми на видиотяване са само църквите. Ако продължава така, очаквам в най-скоро време и там да започнат да продават талони за търкане.

– Ако парламентът приеме вашите предложения, къде ще могат да се продават талони за игрите на късмета?
– Само в лицензирани места, както беше до 2012 г. Има си тото пунктове, еврофутбол, които са регистрирани и отговарят на определени условия. Следва да се въведе ограничение за продажба на малолетни. Сега навсякъде и на всеки се продават талони за търкане.

– Не разбрах какви промени, свързани с хазарта, предвиждате в Закона за радио и телевизия?
– Предвиждаме премахване на точка 5 от ал.5 на чл. 2 – тази алинея регламентира, че нормите на Закона за радио и телевизия не се прилагат и следва изреждане. В ал. 5 са посочени игрите на късмета, спортни залагания и всички форми на хазарт. Подчертавам, че не забраняваме хазарта, нито информацията за игрите и тиражите, но искаме да спрем рекламата на хазарт.

– Има ли данни колко българи играят хазарт и купуват талони?
– Не е правено подобно проучване. Убеден съм, че ако се направи, резултатите ще бъдат повече от ужасяващи. Правени са частични изследвания. Ще цитирам едно от 2016 г. То е направено в Северозападна България, най-изоставения край на България. Изследването е направено сред учениците от 8 до 12 клас. Данните сочат, че 10% от тези ученици играят хазартни игри всеки ден, 11% – всяка седмица, а на въпрос “Вашето семейство участва ли редовно в хазартни игри”, отговорът е “Да” за 48 %. Изследвания в някои държави от Западна Европа показват, че най-масово в хазарта участват най-бедните хора. В България това са пенсионерите. Проучване сочи, че около половината от хората над 60 г. редовно си купуват талони от игрите на късмета.

– Пропуснах да попитам какви такси плащат организаторите на игри на късмета, правят ли отчисления за развитие на спорта, както тотото?
– Таксата е 15 % по Закона за хазарта. Освободени са от данък печалба, от корпоративен данък, от ДДС и от всякакви ангажименти по отношение на инвестиции. И най-интересното – нямат ангажимент да дават определен процент от приходите за печалби. Българският спортен тотализатор е поставен в положение на убийство – той има редица задължения. На първо място трябва да върне на 50% от приходите във вид на печалби. При частните участници такова задължение няма. Второ, тотализаторът е длъжен до 17 % да отдели от средствата за издръжка на собствената си дейност. При останалите, няма такова задължение. Трето, българският тотализатор е длъжен 18 % от приходите да дава за развитието на спорта в страната. Такова изискване за частните играчи няма. Тотализаторът дължи и 15 % такса като организатор на хазартна игра. И сами виждате, че ние дори не знаем каква част от огромното количество генерирани приходи от организаторите на игри на късмета отиват за печалби. Според мен – определено под 50%. Интересният въпрос е къде отиват останалите средства.

– Кога ще внесете промените?
– Те вече са обсъдени в групата на Обединени патриоти. Интересно ми е да науча дали колегите от ВМРО и „Атака“ ще подкрепят промените. Предполагам, че няма да има проблем. В случай, че се появи такъв, това ще означава влияние. Вече виждаме, че започна кампанията за защита на хазарта в някои вестници и телевизии. Ако има проблем, промените ще бъдат внесени от самите създатели на закона – депутатите НФСБ.

– Защо ВМРО и „Атака“ са против връщането на пушенето в обособени помещения в заведенията?
– Не съм чул да са против. Един говори едно, друг – друго. Аз обикновено вярвам на председателя на всяка партия. Красимир Каракачанов категорично каза, че ще подкрепят промените в закона за здравето, свързани с тютюнопушенето.

– Бихте ли обяснил какви са мотивите ви за подобни промени?
– Единствената причина е предстоящият туристически сезон. Аз съм вицепремиер, туризмът е сред ресорите ми.. Очаква се за пореден път силен сезон. Очаква се да дойдат хора от Западна Европа, които са свикнали да пушат в голяма част от заведенията. Припомням, че и Австрия преди 15 дни с решение на двете камари на Сената прие решение за разрешаване на пушенето в затворени помещения. В Гърция не е по-различно. Свидетел съм как по кораби и големи транспортни средства се разрешава пушенето.

– На чия подкрепа ще разчитате, ГЕРБ вече казаха, че са против?
– В това няма новина. Именно ГЕРБ през 2012 г. въведоха пълната забрана. Те са партия от семейството на ЕНП. Становището в ЕНП е еднозначно – пълна забрана на пушенето на закрито. Разчитам на подкрепата на всички останали партии, включително и на нормално мислещите хора от ГЕРБ. Законът е напълно безсмислен. С подобно крайно ограничение, той не може да е действащ. Почти всички ресторанти, барове и бистра още от 2010 г. имат оборудвани зали с вентилация и с херметически врати. Не виждам защо трябва да продължава този двуличен режим и тази видна от всички лъжа, сякаш можем себе си да излъжем, че пушенето е забранено, след като тази забрана се нарушава масово. Нека да дадем поне възможност на хората, които се занимават с търговия, да печелят. Вече получих подкрепата от над 15 браншови организации, подкрепят ме от туристическия бранш, мога да ви покажа и писмата.

– Какво точно ще променяте в закона за здравето?
– Създаваме възможност да се обособят самостоятелни помещения за пушачи. Така беше между 2010 г. и 2012 г. По никакъв начин не премахваме забраната за пушене в закрити помещения. Вече започнаха спекулации по темата. Забраната за пушене в закрити помещения остава, създават се изключения за питейни заведения, развлекателни заведения, които изрично се изреждат в законопроекта. – ресторанти, бистра, дискотеки, барове и т.н. Категоричното условие е, че помещението, в което се разрешава тютюнопушенето, не може да бъде повече от 50% от търговската площ. Всички сме свидетели, че и към настоящия момент законът се нарушава. Когато един закон е неприложим, той не се прилага. В голяма част от заведенията и в момента се пуши, а там където не се пуши, преминаваш през един найлонов аквариум, който е заграбил публична собственост – част от тротоар или улица. Преминаваш през една одимена атмосфера, за да влезеш в заведението.

– Ще престане ли страната ни да бъде добра дестинация за алкохолен туризъм?
– Когато създадем условия за нашия туристически бранш да предлага качествен продукт и да печели от него. Не казвам, че в момента не се предлага качествен продукт. Но за съжаление, хората които са инвестирали в сериозни хотели, инфраструктура и т.н. са нелоялно конкурирани от туроператори, които предлагат евтини алкохолни преживявания. Предлагат т.нар. Баркролове, които представляват тълпи до 200 човека, на които се разрешава охотно от мотивираните управители на съответните комплекси, да обикалят заведения – 4-5-10 бара с нискокачествен алкохол. Всичко завършва със сцени, които са характерни по-скоро за филм на ужасите, отколкото за туристическа реклама. Въпросният алкохол е предпоставка за привличане на най-евтиния турист към България. Това превръща курортите ни в масови алкохолни сборища. Това подбива възможността за по-добри приходи и за привличане на друг тип туристи. Семейните, заможни хора предпочитат да имат истинска почивка. Вместо това намират алкохолна вакханалия и безобразна пукотевица по цяла нощ.

– Не разбрах, ще успеете ли още тази година да ограничите алкохолния туризъм?
– Затова от НФСБ сме внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за вредите от шума в околната среда, приключва едномесечното обсъждане. В законопроекта са участвали експерти от министерството на здравеопазването. Внесен е от министър Кирил Ананиев и от мен. Предвижда се увеличаване на санкциите за нарушения, въвеждаме механизъм за бързо и ефективно прекратяване на шумовата агресия. Главно действащо лице е полицията, не се прехвърлят отговорности на различни институции.

– Преди началото на сезона ще влезе ли в сила този закон?
– Надявам се. Подготвили сме няколко законопроекта – освен закона за шума, са готови и промените в закона за здравето в частта за тютюнопушенето. Запознал съм групата на патриотите с промените в ЗУТ (Закон за устройство на територията). Промените са свързани с преместваемите обекти, за които в момента има един безобразно свободен режим. Собствениците на такива обекти имат чудесната възможност да заобикалят всички строителни изисквания по отношение на разрешения за ползване, на конструктивна здравина и т.н. Това им дава възможност да конкурират сериозните инвеститори. И затова те бягат от България. Подготвили сме и промени в Закона за местните данъци и такси. Целта е да се наложат такси на всички апартаменти, в които се извършва туристическа дейност. Те имат огромни приходи в сивия сектор, без да внасят никакви данъци на държавата. А от друга страна много успешно конкурират хората с хотели, които съвестно инвестират и си плащат налозите. В началото на миналия сезон променихме Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Благодарение на това около 4000 души дойдоха в България и се включиха в обслужването на туристите. Преди по-малко от месец променихме и възможността за внасяне на висококвалифицирани специалисти чрез синята карта. Въпреки ожесточената съпротива на опозицията и синдикатите законът мина през парламента. Законът е много важен, защото България има нужда не само от сервитьори, камериерки, бармани, но и от висококвалифицирани специалисти, включително и в туристическия бранш.

Нашият гост
Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. в село Долни чифлик, Варненско. Завършва ямболската математическа гимназия и Техническия университет в София. Създател е на телевизия СКАТ. Той е един от тримата основатели на партията “Национален фронт за спасение на България”, която в момента е част от “Обединени патриоти”, управляваща в коалиция с ГЕРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Подкрепям Валери симеонов и нфсб за спиране на рекламата на хазарт и най-вече показването на печеливши от тото и лотария!Всеки с който сме коментирали подкрепя промените.Дано и герб го направят иначе истибата ще лъсне.Децата вече считат за нормално да дават парите си за закуска за фишове и билети!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.