Вицепремиерът Валери Симеонов пред „Труд“: Десетгодишният саботаж на българския планински туризъм е недопустим

Уверенията на Борисов са, че договорът и промяната в плана за управление на НП Пирин ще се гласуват на 28 декември в правителството

Безчинствата на еколозите в услуга на чуждестранни конкуренти са извършвани през годините с мълчаливото съгласие или бездействие на фактори в държавата

- Г-н Симеонов, ангажираността ви с въпросите на туризма продължи и след лятото. Защо поведохте битката за планинския туризъм?

- За мое съжаление, една малка битка прерасна в излишна война. България има огромен потенциал за планински туризъм – ние сме 7-мата държава с най-много планинска територия в Европейския съюз и релефът на нашите планини е оптимален не за зимен, а за целогодишен планински туризъм. В същото време, през последните десет години се наблюдава един целенасочен саботаж – за този период европейските ни конкуренти изградиха 1900 нови лифта, а ние – нула. За цяло десетилетие успяхме да ремонтираме два стари лифта – няма сила на света, която да ме убеди, че това е случайно. И доколкото разбирам от последното социологическо проучване, общественото мнение също клони в тази насока – 2/3 от българите смятат, че замразяването на развитието на планинския ни туризъм е в интерес на чуждестранни конкуренти. Затова аз възприех това като кауза и моя следваща голяма задача в направление туризъм.

- Докъде стигна битката, обаче? Министър Нено Димов изтегли точката за анексиране на концесионния договор на Банско и очакванията са тя да се разгледа на 28-ми?

- Това беше едно от големите ми разочарования през този управленски мандат. На коалиционен съвет постигнахме съгласие да одобрим искането на кмета Икономов за придвижване на казуса Банско като най-наболял в сектора. За моя огромна изненада, премиерът отложи разглеждането на точката – без да бъда предупреден аз или коалиционните партньори от Обединени патриоти. В същото време, протестиращите еколози и кандидат-депутати от опозиционни партии пред Министерски съвет знаеха, най-вероятно защото Борисов им е пратил SMS. Но станало каквото станало, уверенията на Борисов са, че договорът и промяната в плана за управление на НП Пирин ще се гласуват на 28 декември заедно. Едното без другото е невъзможно. Да видим.

- Как ще отговорите на обвиненията, че се увеличава концесионната територия?

- Пълни глупости. Единствената промяна в плана за управление е, че се разрешават предложения – ако все още има желаещ да изръси 40 млн. лв. за нов лифт. Законът за защитените територии пък напълно забранява изграждането на каквито и да било сгради на територията на националния парк. Тоест, концесионерът ще може да строи само спортни съоръжения и то при спазване на тежките процедури, заложени в закона, в т.ч. и еко-оценка. Всичко друго са измислици и спекулации.

- Каква е ситуацията в цялата държава с планинския туризъм? Еколозите ли са факторът, който саботира всичко?

- Ситуацията е плачевна. Както казах, 10 години – нула нови лифта, нула метра нови ски писти. А можем да развиваме планински туризъм не само на стотината километри писти в Боровец, Банско и Пампорово. А имаме още Добринище и Кулиното, имаме Паничище-Сапарева Баня, Костенец, Картала, Перелик, Белмекен, Ком-Берковица, Беклемето-Троян, склоновете в Чипровски Балкан. Десетки подходящи за планински туризъм места в Рила, Пирин, Родопи, Стара Планина и Осогово. За Витоша изобщо не искам да говоря – там положението е национална трагедия. Няма такъв лукс в Европа на 15 минути от центъра на столицата да имаш планина над 2000 метра и условия за ски, а достъпът да е като през 19-ти век. Що се отнася до кой пречи, то със сигурност освен еколозите, пречи и държавата. Защото тя изготвя нормативната база и законите. Идиотският закон за горите разрешава да изсечеш горите, за да направиш далекопровод, но не разрешава да направиш просека за лифт без да смениш предназначението на земята, което означава да чакаш 3 години процедури и да платиш луди пари. Безчинствата на еколозите в услуга на чуждестранни конкуренти са извършвани през годините с мълчаливото съгласие или бездействие на фактори в държавата.

- Какво може да направи тогава същата тази държава, която през годините си е затваряла очите?

- Може да си промени държавната политика. И това сме разписвали в коалиционното споразумение и програма – държавна политика за улесняване на инвестициите в този сектор, тъй като те са крайно недостатъчни. На последната среща в МОСВ чух статистика, че капацитетът на всички писти в България е 20-25 000 души. В една Андора с размера на община Вълчи Дол е над 150 000 души. Правилните стъпки са не да вървим казус по казус с пунически войни, а да направим такава нормативна рамка, по която предприемачите да могат реализират инвестиции без да влизат в ситуации тип „Параграф 22“. Нашата мисия като държавници-патриоти е да превърнем страната ни в толкова силен конкурент на европейските туристически дестинации, че те да се плашат от нас, а не ние – от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта