Вицепремиерът Деница Златева в Брюксел: Имаме нужда регулярно от актуална информация за ситуацията по всички външни граници на ЕС

Снимка: Архив

Европейският съюз трябва да бъде готов да се справи със засилване на миграционните потоци в следващите месеци с оглед на подобряването на метеорологичните условия и от там – на възможностите за нелегално преминаване на границите. Като държава-членка, която защитава външна граница на ЕС, България ще бъде бдителна и ще подкрепя общоевропейските решения на миграционния проблем, заяви в Брюксел служебният вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева, цитирана от правителствената пресслужба.

Тя участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“, който подготвя дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на 8 и 9 март.

„За да изпълняваме ефективно ангажиментите си към европейските партньори и да следим стриктно всички миграционни маршрути към Европа, имаме нужда да получаваме регулярно актуална информация за ситуацията по всички външни граници на ЕС“, заяви още Златева. Тя настоя темата „Миграция” да бъде разгледана на предстоящото заседание на Европейския съвет. Българската позиция беше подкрепена от редица други държави-членки.

Подготовката на Европейския съвет беше водеща тема на днешното заседание на министрите, отговарящи за европейските въпроси в 28-те страни от Съюза. Очаква се на него държавните и правителствените ръководители да обсъдят актуални въпроси в областите на вътрешната и външната сигурност на ЕС, повишаването на заетостта в страните-членки, икономическия растеж и конкурентоспособността на Съюза.

В проведените дискусии по тези теми и в контекста на обсъжданите мерки за заетост и икономически растеж в ЕС Деница Златева определи продължаването на кохезионната политика като ключов приоритет за България. Тя посочи също, че от особен интерес за страната ни са политиките за социална интеграция и за повишаване на енергийната независимост на европейско ниво. Вицепремиерът отбеляза значението на помощта от ЕС, която получаваме за газовите интерконекторни връзки със съседните страни, и подчерта отговорното отношение на българското правителство към изграждането им.

По време на заседанието Европейската комисия представи Комуникация „Следващи стъпки към устойчиво европейско бъдеще: Европейски действия за устойчивост”, чиято основна цел е да включи приетите от ООН Цели за устойчиво развитие в политиките на ЕС. На следваща среща в този формат през юни Съветът ще конкретизира дейностите и отговорностите на ЕС в прилагането на Целите за устойчиво развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България