Вицепремиерът Захариева: Важно е не да слушаме какво казват американците, а да гледаме какво правят

Важно е не да слушаме какво казват американците, а по-скоро да гледаме какво правят. Те са доста по-активни по отношение на нашия регион, отколкото когато и да било. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по БНТ.

Тя коментира, че визите за българските граждани за САЩ ще отпаднат, когато се изпълнят някои условия, сред които нисък процент на откази. Отрече да е била подложена натиск България да избере американска оферта за изтребители за българските ВВС по време на на срещата й във Вашингтон със съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео.

"Не съм усетила натиск, нито пък съм усетила условия по отношение на енергетиката от страна на САЩ", каза Захариева.

За мен е по-важно не какво говорят американците, а какво правят. По отношение на нашия регион и НАТО, те са далеч по-активни от преди, заяви вицепремиерът.

По отношение на енергетиката, много пъти е казвано, че е важно да има различни източници, допълни тя. Пет държави членки на ЕС заедно с България пътуват с визи до САЩ, сред които са Полша, Румъния и Кипър, обясни вицепремиерът Захариева.

Няма как да не повдигаме тази тема, защото българските граждани все още пътуват с визи, добави тя.

По думите ѝ, трябва да се изпълнят редица условия, преди да отпаднат визите за българските граждани, сред които малък процент откази - под 3%. Останалите критерии на България са изпълнени, допълни тя. След това отпадането трябва да бъде ратифицирано от Конгреса.

„България на първо място“: там, където са интересите на България, там застава България“, заяви вицепремиерът Захариева по отношение на противоречията САЩ-ЕС. "Има неща, които са разлики. Няма проблем да има спор, има проблем да липсва диалог".

По думите ѝ, българската държава има интерес да дава бързо, във време и в срок българско гражданство на онези с български произход от страни като Македония, Украйна и Молдова.

България не е взела решение да подкрепи пакта за миграция на ООН. Той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, изтъкна вицепремиерът Захариева. Тя подчерта, че не става дума за узаконяване на миграцията, тъй като целта му е да се спре незаконната миграция.

Безобразия в България никой в чужбина не вижда, коментира Екатерина Захариева.

Коментари

Задължително поле