Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

Вицепремиерът Захариева: Договорът с Македония дава позитивни резултати Има увеличение на стокообмена между двете държави и увеличение на туристите, посочи тя

Министър Екатерина Захариева.

Договорът с Македония дава своите позитивни резултати, но има много път да извървим преди да заявим, че няма нужда от договори, които да скрепяват добросъседските ни отношения. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на народни представители от „БСП за България“.

Захариева отчете, че има увеличение на стокообмена между двете държави и увеличение на туристите.

„България е първата държава в света, признала Република Македония под конституционно й име. Още преди 26 години ние сме приели употребата на името на географския район Македония като част от името на нашия югозападен съсед“, припомни Захариева. Тя подчерта, че позицията на България по този въпрос за външната политика е била принципна и отстоявана от всички правителства досега. По думите й през 2009 г., след враждебните филми и изказвания от правителството в Скопие, ясно сме заявили позицията, че българското правителство изисква тези очевидно крайни процеси да не бъдат оставени повече без последици. „Именно при първото правителство на ГЕРБ българската държава изведе подписването на договор като основен приоритет“, заяви още Захариева.

„Смятам за абсолютно недопустимо и контрапродуктивно за българските национални интереси да се създават внушения, че сме променили позицията си по отношение на политиката към Република Македония. Тя е такава по повод на дългогодишните усилия на редица дипломати и български правителства. Неслучайно след 12 години преговори успяхме да подпишем този значим договор“, каза Захариева. По отношение на Договора за добросъседство, Захариева заяви: „Разбира се, че много важно за нас беше включването на член, който забранява намеса във вътрешните дела и преустановяване на всякакви претенции, които не са били толкова териториални, а от гледна точка на история на идентичност, език и т. н.“, каза още Захариева.

„Ползите от договора и изобщо промяна на тяхното отношение започна още преди влизането му в сила“, каза министърът и изброи съвместното отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание, посещението на гроба на Св. Кирил в Рим, почитта към цар Самуил, както и посещението на гроба на Гоце Делчев и т.н.

„Ние нямаме комплекс от нашата история. Ние се гордеем с нея. Българският интерес е историята да се разказва такава, каквато се е случило. Ако искаме да гледаме напред в бъдещето, трябва да признаем общото минало и да гледаме напред, учейки нашите млади хора на истината“, допълни още външният министър.

„Българският национален интерес е такъв Република Македония да се отваря, да бъде съюзник в НАТО и ЕС, когато са готови“, добави външният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Макетата го туриха на договора ви, но какво друго им остава на герберските шопари освен да лъжат и а се хвалят с измислени постижения. Шопарите в свинефермата герб освен да крадат и да правят каквото им наредят българомразците от САЩ и Израел друго не могат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.