Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Ефектът от интеграцията на циганите е нулев, нужни са реални мерки

Снимки: Денислав Стойчев

Концепцията за интеграция на ромите беше обсъждана в период от близо 6 месеца, беше изпратена за съгласуване с министерствата, ангажирани с темата, бяха подадени бележки, с които се съобразихме. Близо 200 млн. лева държавни пари, 600 млн. външно финансиране за последните 10 години, а ефектът е нулев. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, под председателството на вицепремиера Томислав Дончев.

На заседанието ще бъде обсъдена концепцията за промените в политиката за интеграция на ромския етнос у нас, както и мерките за реализацията им. Вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е и вносител на документа, ще представи становището си и основните пунктове в него.

Каракачанов допълни, че още от самото начало се появили твърдения на различни НПО-та и лица, които посочили, че концепцията е антиевропейска, фашистка, антиконституционна.

Той уточни, че използвайки думата „цигани“, не се внасяло смисъл на обида и дискриминация. „Призовах ги да дадат конкретика, но те не го направиха“, обясни вицепремиерът.

„Няма интеграция, а се случва точно обратното - бедността се увеличава, неграмотността сред децата и процентът на децата, които не посещават училище, се увеличава. Криминогенната обстановка е напрегната“, допълни Каракачанов. Той беше категоричен, че чувството за безнаказаност се вижда от всички.

„Статистика за 2018 г. на МВР сочи, че през миналата година е имало 251 случая на нападение над полицейски служител, от които над 90% са извършени от лица от цигански гета“, изтъкна Каракачанов. Той подчерта, че случаите, при които деца раждат деца, нарастват, въпреки работата на десетки НПО по този наболял проблем.

„Целта е държавата да обърне внимание на този проблем и да вземе реални мерки. Има над 500 регистрирани НПО, занимаващи се с циганската интеграция. Така повече не може да се продължава. Роден в гетото, човек остава гетото и остава без образование, става аутсайдер“, обясни вицепремиерът Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България