Вицепремиерът Николова: Една от най-важните области, в която инвестираме, е участието на жените на пазара на труда

“Равнопоставеността на жените и мъжете е от изключително значение в контекста на общия ни стремеж за модернизиране на европейския социален модел и за постигане на целите на Стратегия Европа 2020“. Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова в Букурещ на международната конференция „Ролята и статута на жените в съвременното общество – между овластяване, лидерство и полова дискриминация“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В своето изказване тя подчерта, че с тази тема се отбелязва приемственост между Българското и Румънското председателство.

Вицепремиерът Николова акцентира върху последователната политика, която страната ни води за равенството между половете и даде примери с приети закони, стратегически документи и механизми за постигането на тази цел.

„Една от най-важните области, в която инвестираме усилия и средства, е участието на жените на пазара на труда и съответно професионалната им реализация“, каза още вицепремиерът Николова.

Тя добави, че са предприети мерки за увеличаване на заплатите при професии като тези на медицинските сестри и учителите. Марияна Николова изтъкна още, че България е на първо място в ЕС по относителен дял на жените в IT сектора. Сред водещите участници във форума беше и президентът на Световната банка Кристалина Георгиева.

Двудневният международен форум е под патронажа на министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила и се провежда в рамките на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Коментари

Задължително поле