Вкарват в затвора бивш президент

Луис Инасио Лула да Силва е осъден за корупция

Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва трябва да влезе в затвора, докато обжалва присъдата си за корупция, реши Върховният съд на страната, предаде Би Би Си.

Да Силва бе осъден на 12 години затвор по обвинения, че е взел подкуп в размер 1,1 млн. долара, но поиска да остане свободен по време на обжалването.

Държавният глава, който бе на власт преди Дилма Русеф и сегашния президент Мишел Темер, настоява, че обвиненията срещу него са политически мотивирани и целят да му попречат да участва в президентските избори през октомври тази година. За тях той е сочен за фаворит от социологическите проучвания.

“Не приех военната диктатура и няма да приема тази диктатура на прокурорите”, каза той пред поддръжници по-рано тази седмица.

Привържениците му организираха митинг и концерт в негова подкрепа, но имаше и демонстрация на противници, които настояват 72-годишният политик да влезе зад решетките.

Неговата Партия на труда обяви решението на Върховния съд, което бе взето след маратонско заседание с 6 на 5 гласа мнозинство, за “трагичен ден за демокрацията и Бразилия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка