Включиха най-голямата литиево-йонна батерия в света (ИНФОГРАФИКА)

Съоръжението в Южна Австралия може да осигурява ток на 30 000 домакинства в продължение на един час

Най-голямата в света литиево-йонна батерия бе включена по-рано тази седмица към електропреносната мрежа в Южна Австралия, с което основателят на “Тесла” Илън Мъск спази обещанието си да направи съоръжението за 100 дни, в противен случай изграденото щеше да е безплатно.

Стотици устройства “Пауърпак” получават захранване от вятърни турбини в Южна Австралия и при ръст на консумацията в настъпващото там лято ще могат да осигурят ток за 30 000 домакинства за един час, давайки три пъти повече електроенергия от която и да е инсталирана в момента батерия, посочва “Файненшъл таймс”. Щатът имаше сериозни проблеми миналото лято в южното полукълбо, като при буря целият щат остана без ток.

SCIENCE: Australia's battery farm contenders

Милиардерът Мъск предложи по-рано тази година да реши проблема със недостига на пикова електроенергия в щата Южна Австралия, като каза, че ако не го направи в рамките на 100 дни, няма иска пари за монтираните съоръжения. Последва конкурс, който бе спечели от “Тесла”, договорът бе подписан, а 63 дни по-късно съоръжението бе изградено и започнаха тестове за включване в мрежата.

Батерията с мощност 100 мегавата, която може да осигури 129 мегаватчаса електроенергия, е свързана към ветрофермата “Хорнсдейл”, оперирана от френската фирма “Неоен”, която има 99 турбини с обща мощност 315 мегаватчаса. След зареждане тя освободи 70 мегаватчаса електроенергия в мрежата на щата в четвъртък.

“Южна Австралия сега е водеща в света по електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която се доставя до домове и офиси 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Така се прави история”, заяви на откриването на батерията в петък щатският премиер Джей Уедърхил. Тя е монтирана край градчето Джеймстаун, на 225 км северно от щатската столица Аделаида.

Според оценки инсталирането на батерията е струвало на “Тесла” около 50 млн. австралийски долара ($38 млн.). Компанията вече има подобна батерия в Калифорния, но тя е 80-мегаватова.

Според поддръжниците на проекта тя ще е от особена полза в щата, който вече получава 40% от електричеството си от вятърна енергия, но има проблем при липса на вятър. Противниците на възобновяемите енергийни източници обаче обвиняват Мъск, че предлага “холивудски решения” в страна, разчитаща на изкопаеми горива - основно въглища - за около две трети от електричеството си.

Разработка на “Самсунг”

Батерии с графен се зареждат 5 пъти по-бързо

“Самсунг електроникс” е разработила нова технология с използването на графен, с която литиево-йонните батерии издържат повече и се зареждат по-бързо, което може да даде силен тласък на тази индустрия, ако бъде приспособена за масово производство.

Южнокорейската компания обяви по-рано тази седмица, че изследователското й звено - “Самсунг адванст инститют ъв текнолъджи” (САИТ), успешно е синтезирало “графенени топки”, които можат да увеличат капацитета на батерията с 45% и да ускорят до 5 пъти зареждането й спрямо сегашните стандарти.

Глобалната индустрия за компоненти в електрониката смята графена за “материал чудо” заради неговата здравина, електропроводимост и еластичност. Той е разглеждан като алтернатива на съвременните литиево-йонни батерии от откриването му през 2004 г. Представлява форма на въглерода, при която атомите се подреждат в еднослойна решетка, която идеално пасва за разработката на по-малки и тънки батерии, но с по-голям капацитет.

“Самсунг” твърди, че батерия с графен може да бъде напълно заредена за 12 минути, докато за сегашните литиево-йонни трябва около час. Тя може да бъде използвана и при електромобили, тъй като продължава да работи стабилно при температури до 60 градуса по Целзий. САИТ разработил начин за използване на кварц за синтезиране на графен, приличащ на триизмерна пуканка, като използва тези графенени “топки” като материал за подобряване на литиево-йонните батерии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии