Нови горски пожари обхванаха различни части на Гърция

Космическият апарат „Чандраян-2” изпрати снимка на Луната (СНИМКИ)

Фотошоп издънки пълнят Instagram Български звезди прекалиха с ретуш на свои снимки това лято

Премиерът Борисов: Потвърденият кредитен рейтинг на България е поредната висока оценка за реформите у нас

Момче подкара колата на майка си в Германия, летя със 180 км/час

Туск: ЕС е готов да помогне финансово на Бразилия за гасенето на пожарите

Юрген Клоп – един голям треньор, който не мисли за пари Мениджърът на Ливърпул вече е в залата на славата на клуба

Мъж наръга жена си с нож след скандал

Голям пожар в близост до автокъщи във Варна Осем коли на пожарната се борят за овладяване на пламъците

Тръмп заплаши с високи мита френското вино

Премиерът Борисов: Правителството изпълни своя ангажимент и осигури 82,510 млн. лв. на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Разстрелът на Георги Илиев – много версии, но недоказани 14 години от покушението срещу боса на ВИС

Ирен Онтева и Галена Димова отново на подиума На Grand glamour show в Свети Влас

„Паразит”: Трилър триумф за корейското кино Понг Джун Хо с още един хит

ВКС окончателно призна лихвар от Трявна за виновен

Върховният касационен съд /ВКС/ окончателно призна лихвар от Трявна за виновен. През периода декември 1996 г. – октомври 2008 г без съответно разрешение по чл.9 ал.1 от Закона за банките и кредитното дело Асен К. е извършил по занятие банкови сделки.

Той предоставил кредити в български лева и чуждестранна валута срещу лихва на различни лица и фирми, като с тази си дейност причинил значителни имуществени вреди на лицата общо в размер на 143 700 лв. и получил крупни неправомерни доходи в размер на 400 228,95 лв. Обвинителният акт срещу Асен К. за предоставени заеми с уговорена лихва на общо 7 физически лица и фирми е внесен от Окръжна прокуратура – Габрово на 10 юни 2011 г. С присъда от 11 април 2012 г. Габровският окръжен съд го е признал за виновен за част от тези сделки. Окръжната прокуратура е протестирала присъдата в оправдателната й част пред Апелативен съд-Велико Търново, който е отменил наказанието поради противоречие между нейния диспозитив и мотивите, представляващо особено съществено нарушение на процесуалните правила, и е върнал делото за ново разглеждане.

При повторното разглеждане на делото, с решение от 5 ноември 2013 г. подсъдимият е изцяло оправдан от Габровския окръжен съд. Присъдата отново е протестирана от държавното обвинение, но е потвърдена от Апелативен съд-Велико Търново. По протест на Апелативна прокуратура – Велико Търново Върховният касационен съд с решение от 16 декември 2014 г. е отменил въззивното решение на апелативната инстанция и е върнал делото за ново разглеждане с указания за отстраняване на допуснати при постановяването на оправдателната присъда съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон.

С присъда от 30 март 2015 г. Апелативният съд е отменил частично оправдателната присъда на Окръжен съд-Габрово и е признал Асен К. за виновен за част от обвинението по внесения от Окръжна прокуратура обвинителен акт. Поредното решение също е протестирано пред ВКС. Върховната инстанция в края на миналата година го отменила изцяло, а делото е върнато отново на Великотърновски апелативен съд за ново разглеждане.

При третото разглеждане на делото в старата столица с присъда от 29 февруари тази година Асен К. е признат за виновен и осъден по повдигнатото обвинение. Посочената присъда е оставена в сила с решение от 6 декември на ВКС, което е окончателно.
На Асен К. е наложено наказание от 3 г условно с 5-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 4000 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.