Карлес Пучдемон пристигна в Копенхаген

25 машини изкараха срещу снега във Велико Търново Малогабаритна техника работи по пешеходните алеи

Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

ВКС потвърди доживотна присъда за баща убил зверски сина си

Върховният касационен съд изцяло е потвърдил присадата, постановена от тричленен състав на Апелативния съд във Велико Търново за баща убил зверски сина си. Стефан Фердинандов е признат за виновен в това, че на 25 май 2009 г. в старата столица при опасен рецидив, умишлено умъртвил сина си Деян. Първоинстанционният съд, а след това и въззивната инстанция са наложили наказание доживотен затвор, което Фердинандов да изтърпи при специален режим.

ВКС е потвърдил и становището на апелативните магистрати от Велико Търново, мъжът да заплати на бившата си съпруга и почернена майка Маргарет Станчева, която е частен обвинител и граждански ищец по делото сумата от 200 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението неимуществени вреди, заедно със законната лихва от датата на убийството до окончателното плащане.

Делото срещу 50-годишния пандизчия стартира  през февруари 2010 г. и премина през десетки съдебни заседания. Пледоариите започнаха едва в края на юни 2014 г. и продължиха 7 дни.  Прокуратурата и частното обвинение мотивираха исканията си за доживотен затвор за половин ден, а Фердинандов държа съда със собствена рекордна пледоария близо седмица. След като чете цели 70 часа правни лекции на съдебния състав, мъжът с четири присъди чу наказанието си на 1 юли 2015 г. Той бе признат за виновен, че е убил по особено жесток и мъчителен начин 17-годишния си син Деян.

Още в законовия 15-дневен срок Фердинандов, който по време на престоя си в затвора сам се е образовал юридически, лично написа жалбата си срещу присъдата. В нея той твърди, че е невинен. Окръжната прокуратура остана доволна от наказанието и не го протестира.

Съставът на Апелативния съд във Велико Търново отхвърлил и двете жалби на Фердинандов като неоснователни. В хода на извършената служебна проверка апелативните съдии не констатираха да са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство, които да водят до ограничаване на правата на обвиняемия и неговия защитник.
Процесът стигна до върховната касационна инстанция, която напълно е потвърдила становището на предходните две съдилища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.