Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Влагат близо 6 млн. лв. в обновяване на градската среда в Горна Оряховица

Три обекта са включени в един от най-мащабните проекти на Общината „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, който се финансира по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 5 988 104 лева. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОПРР, възлиза на 5 634 302 лв., а 353 801 лв., е финансовия принос на Община Горна Оряховица. В рамките на проекта ще бъде направена реконструкция и модернизация на пл. „Георги Измирлиев”, ще се изгради кръгово кръстовище между Общината и сградата на Пощата, и ще се реконструира парк „Детски кът”. Така на практика ще започне да се променя и визията на Горна Оряховица.

Проектът бе представен днес пред медиите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и екипа с ръководител инж. Гергана Тодорова. „Проектът е част от Инвестиционната програма на Общината и от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Той е пореден за Община Горна Оряховица и ще бъде най-видим за обществеността. От голямо значение е за централната градска част. Проектът трябва да бъде финализиран за 30 месеца”, обясни инж. Добромир Добрев.

Реконструкция и модернизация на централния градски площад, и пешеходните подходи към него предвижда премахване на стария мрамор и поставяне на изцяло нова настилка от клинкерни павета и гранитни ивици. В западната част на площада ще бъдат оформени каскади и сух фонтан, ще се обособят тематични площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна WI-FI зона. В североизточната част ще се обособи зона за временна търговия, където ще има възможност да се изграждат коледен базар, пролетен базар и други мероприятия, свързани с обществената активност. В

южната част на пешеходната зона ще се разположи детска площадка, а в централната част се предвижда място за подвижна сцена за провиждане на масови спортни и културно-масови мероприятия. Проектът предвижда също залесяване с дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще се оформят места за сядане. Предвидени са също зелени площи с оформени цветни фигури. Водните каскади, сухият фонтан и питейните фонтанки ще се водоснабдяват от съществуващата водопроводна мрежа. За поливането на зелените площи е предвидена автоматизирана подземна поливна система с разпръсквачи, а на една от тях – капково напояване. Отпадните води ще се отвеждат в съществуващата канализационна мрежа с дъждоприемни улеи и шахти. Предвидено е и изграждане на денонощно видеонаблюдение. Реконструираният площад ще бъде съобразен изцяло с изискванията за достъпна среда за хора в неравностойно положение.

За да се подобри организацията на движение за МПС и пешеходците и да се облекчи трафика, проектът предвижда изграждане на кръгово кръстовище между сградите на Общината и Пощата. В средата на кръстовището ще се монтират 6 прожектора за осветяване на околното пространство.

Проектът предвижда реконструкция и на един от емблематичните паркове в града – „Детски кът”. Паркът е разположен на площ от 53 дка – зелени площи, детски и спортни площадки. Проектът предвижда подмяна на настилката на главните и второстепенни алеи. Новите площадки и съоръжения ще бъдат са съобразени с досегашния начин на използване на парка. Ще бъдат обособени: зона за разходки и социални контакти и зона за пикник – разположени в западната част и зона за активен отдих в южната част на парка. В централната част ще се разположи фонтан, около който ще бъдат обособени места за сядане. Облицовката на фонтана ще бъде от естествен камък. Предвидено е изграждане на детски площадки за различни възрастови групи със съоръжения за игра.

На всички площадки ще бъде положена ударопоглъщаща настилка. Ще бъдат изградени още комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес-съоръжения, както и детска сцена. Озеленяването на парка ще бъде с декоративна и цъфтяща дървесна и храстова растителност, ще се оформят и цветни фигури. Ще бъдат изградени четири фонтанки, а поливането на зелените площи ще се осигури чрез изграждане на автоматизирана поливна система. За постигане на екологичен ефект е предвидено захранването на поливната система да се извършва от четири вкопани резервоара, които ще се пълнят с дъждовни отпадъчни води от отводнителните улеи, а при недостиг – допълването им е осигурено от водоснабдителната мрежа. Предвидено е изграждането на ново алейно осветление и видеонаблюдение.

„Площадът в Горна Оряховица не е ремонтиран от 40 години. При неговата реконструкция ще подменим всички подземни комуникации. През 2018г. ще бъде реконструирано и НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. Така и с изграждането на кръговото кръстовище, реконструкцията и на парк „Детски кът” ще завършим един пълен цикъл, с който ще се промени визията на централната градска част”, каза още инж. Добромир Добрев.
Ако всичко върви нормално се очаква в края на април или в началото на май да започнат и същинските ремонтни дейности в централната градска част.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.