Третото дете на Кейт и Уилям е момче

Благоевград и още четири общини ще изграждат инсталации за преработка на отпадъци

Жандармеристката, уцелена от бомбичка: Това не успя да ме пречупи

Земеделски производител и авери нападнали младежи да признаят кражба на гориво

Плащаме по-скъпо и за по-некачествени храни от хората на Запад Ядем шоколад с по-малко какао, а децата ни - мляко с повече палма

Съветът на Европа: Общественото отношение към мигрантите и бежанците в България е отрицателно

20 убити и 40 ранени при въздушен удар по време на сватба в Йемен

Нов паркинг за 100 возила изграждат под Царевец в Търново

Каруца, управлявана от 16-годишно момче, блъсна дете

Илияна Йотова: Младите хора имат основна роля в разговора за бъдещето на ЕС

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на РУ Раковски Георги Илиев

Най-малко десет ранени при нападение срещу мигранти на гръцки остров

56-годишен мъж загина при инцидент с трактор

Пуснаха на свобода шофьорката, която удари 10 коли в Пловдив

Фандъкова: Десислава Иванчева подаде заявление за платен отпуск

Влагат 1,5 млн. лв в уникалния Античен керамичен център край Павликени

Снимка: Museumpavlikeni.com

Стартираха дейностите по мащабен проект за ревитализация на Античния керамичен център край Павликени. Близо 1,5 млн.лв. ще бъдат вложени в дейности за обновяване, опазване, популяризация и модернизация на културно-историческия обект, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Античният керамичен център е най-важният обект от културно-историческото наследство на Община Павликени. С настоящия проект ние правим още една стъпка към съживяването на тази наша археологическа ценност“, обяви кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.
Градоначълникът допълни, че целта е да се съживи уникалното историческо място и да то да стане средище за културен и творчески туризъм. През 2014 г. Община Павликени кандидатства с проект за Античния керамичен център край Павликени пред Министерство на културата по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства”,  финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014, с донори Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Година по-късно кандидатурата е одобрена за 100 % безвъзмездна финансова помощ в размер на 736 337,90 евро.

Проектът предвижда редица дейности за модернизация на археологическия обект. Чрез съчетание на различни видове интерактивни технологии ще представен животът в римската вила и древния производствен керамичен център. Ще бъде създадена 3D мапинг анимация, която ще бъде прожектирана на специална повърхност. Освен това със стъклена пирамида-холограма ще бъдат прожектирани триизмерни изображения на находки и архитектура, открити по време на разкопките. Сред откритите многобройни глинени предмети има детски играчки, лампи, съдове. С приложение за смартфон туристите ще могат да бъдат упътвани към обекти на културното и природно наследство на Павликени  и региона.

Предвидени са дейности за развитието на музей на открито чрез изготвянето на тематико-експозиционен план на обекта, план за опазване и управление, интериорни проекти. Предвидени са възстановки на действащи пещи за строителна и художествена керамика, оборудване на съществуващата грънчарска работилница, изграждане на мини работилница за работа с деца, археологически обект тип пясъчник, чешма по римски образец. Чрез тур-гайд система пък посетителите ще могат да слушат беседа за Античния керамичен център на специално мобилно устройство, а посредством сензорно информационно табло ще могат да получават визуална информация, свързана с културното наследство на района.

На Античния керамичен център ще бъдат създадени и условия за провеждане на научно-практични занятия за студенти и специалисти археолози, свързани със статистическа обработка на керамика и триизмерна възстановка на археологически находки.
Крайният срок за изпълнение и отчитане на проекта е 30 април 2017 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.