Владимир Каролев: Няма драма със стрес тестовете на банковата ни система

Няма драма с т.нар. стрес тестове за банковата ни система. Българските банки ще успеят да изпълнят предписанията на БНБ далеч по-лесно, отколкото повечето банки от еврозоната ще се справят с инструкциите на Европейската централна банка. Това заяви за „Труд“ финансистът Владимир Каролев по повод първите изводи на БНБ след приключването на прегледа на активите и стрес тестовете на банките у нас.

Изводите на БНБ показват, че дори при симулирана тежка рецесия в българската, а вероятно и в европейската икономика, нашите банки са останали с ключови показатели над изискуемите по закон. Това не означава, че всичко в системата е перфектно и днес БНБ ще обяви предписанията си за подобряване на състоянието на всяка банка поотделно.

„Интересното е, че българските банки ще успеят да изпълнят предписанията на БНБ далеч по-лесно, отколкото повечето банки от еврозоната ще се справят с инструкциите на ЕЦБ. Например, когато ЕЦБ предписа на италианската банка „Монте Паски“ да увеличи капитала си с 5 млрд. евро, това за нея се оказва съществен проблем, тъй като има печалба от едва 400 млн. евро. В България положението е тотално различно. Дори БНБ да предпише увеличаване на капиталовите буфери с 1 млрд. лв. на най-големите ни банки от т.нар. първа група, те ще могат да го изпълнят с лекота при печалби от малко под 1 млрд. лв. през миналата година. Да не говорим, че тези буфери дори не са изискуеми по закон, а са просто подсигуряване на много висока стабилност на банковата ни система“, обясни Каролев.

По думите му ситуацията е малко по-различна за по-малките банки, които работят с по-ниски печалби. Но дори и при повечето от тях коефициентите на възвръщаемост изпреварват тези в европейските банки.

Според Каролев освен натрупване на тези предпазни капиталови буфери БНБ вероятно ще отправи и други предписания към индивидуалните банки. Той припомни как преди гръцката криза БНБ предвидливо предупреди играчите в банковата система да стоят надалеч от гръцките държавни ценни книжа и акции - това беше и една от причините ние да избегнем финансовата „зараза“ от южната ни съседка.

„В крайна сметка очаквам БНБ да предпише натрупване на капиталови буфери, които да бъдат лесно изпълними за не повече от 18-24 месеца. Това са средства над минималните изискуеми по закон, които ще влязат като резерви. На някои от банките вероятно ще бъде указано и да продадат някои по рискови активи. В заключение - няма драма с банковата ни система“, каза още Каролев.

Коментари

Задължително поле