Владимир Путин: Има достатъчно радикали във всички религии

Президентът на Русия Владимир Путин направи важно заявление. Според него религиозните радикали не са само ислямистите, а такива могат да възникнат в недрата на всяко вероизповедание, пише Независимая газета.

Говорейки за свободата на творчеството и опасността от художествените провокации, Путин си спомни за трагичната история на нападението от ислямисти срещу редакцията на френското хумористично издание „Шарли Ебдо“.

„Ако у представителите на една от религиите това предизвиква, да го кажем меко, неадекватна реакция и води към престъпления, у представителите на другите вероизповедания, слава богу, няма подобно нещо. Но това не означава, че не може да има някакво избухване. Има достатъчно радикали във всички религии“, заяви Путин. Според него не трябва да се изключва възможността, че в рамките на други религия, различна от исляма, агресивните действия да прекрачат границите, отделящи протеста от терористично престъпление.

Правотата на руския президент е в това, че най-различни религиозни традиции могат да пораждат радикални прояви, както в Русия, така и по света. Трябва да се отбелязва пряката намеса на църквата в политиката на Грузия и Молдова. Нетърпимост се открива и в тази религия, която се смята за най-мирната – будизма. Погромите срещу друговерците, организирани от будистките монаси в Югоизточна Азия могат да се сравнят с геноцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа