Владимир Путин: Няма сила, която да покори нашия народ

Няма сила, способна да пороби Русия. Това каза президентът на федерацията Владимир Путин в речта си на Червения площад в Москва, където се състоя поредният Парад на победата, предаде ТАСС.

"Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ", увери руският лидер.

По време на Втората световна война "нацистите връхлетяха Съветския съюз с най-мощни удари", но народът "извърши нещо невъзможно на пръв поглед - обърна кървавото колело на Втората световна война, смаза нацизма, сложи край на зверствата му", подчерта Путин.

"Поуките от войната ни зоват да бъдем бдителни и Въоръжените сили на Русия могат да отблъснат всяка потенциална агресия", отбеляза Путин. "Днес самият живот изисква да повишаваме нашия отбранителен потенциал", каза още той.

"За ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност" и Русия е отворена за подобно сътрудничество, заяви той.

"Русия винаги ще бъде на страната на силите на мира, с онези, които избират пътя на равноправното партньорство, които отхвърлят войните, противни на самата същност на човешкия живот и естество", коментира президентът.

Именно "разединението между водещите страни в света" е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.

https://www.youtube.com/watch?v=12vMoh-HJEs

В парада участваха близо 10 000 души - представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника - бронирани автомобили "Тигър", "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 "Армата" и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.

Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва.

След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин.

Денят на победата бе честван в Санкт Петербург - "северната столица" на Русия, но без обявеното по-рано участие на бойни кораби.

Военни паради се състояха и в други градове на Русия.

Церемония по случай Деня на победата бе организирана във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, информира Франс прес, като припомня военната подкрепа на Москва за сирийския президент Башар Асад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа