Владимир Чуков: Авторитетът на бащата в пловдивското семейство се оказал по-слаб от авторитета на вербовчика от ИДИЛ

Снимка: Архив

Арабистът проф. Владимир Чуков заяви пред Канал 3, че авторитетът на бащата в пловдивското семейство, се оказал по-слаб от авторитета на онлайн-заместителя му - анонимният вербовчик на Ислямска държава. Коментарът е по повод разкритията за 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван онлайн да извърши атентат. "Заместителят там е толкова силен, че е заместил бащата, това се оказало по-силно от всичко, сторено от бащата през тези всички години. И се появява някакъв измамник, някакъв имам, който го омотава в мрежите си", отбеляза Владимир Чуков.

Той даде пример с Франция, където след атентата срещу редакцията на "Шарли Ебдо" "отделиха много сериозна сума за проучване на френския салафизъм". "Ние трябва много внимателно да изследваме понятието "конверсия" (сменянето на една религия с друга). За съжаление за тези неща ние на този етап всичко, което казваме, е че дюнерът ни пази, че Ахмед Доган е гарант. Но това беше през 90-те години, а сега сме 2019: отдолу клокочи, много сериозни процеси вървят", изтъкна арабистът.

"Във Франция 300 млн. евро отделиха, за да проучат кой напуска католическата религия и става мюсюлманин, кои от мюсюлманите стават салафисти, кой ги зарибява. Във Франция 90% от конвертитите стават салафити (вариант на исляма, налаган по света от Саудитска Арабия). Миналата година направихме изследване с колегите от ТРЕНД, хванахме таргет-група ромите мюсюлмани. Но това е по-скоро маргинализирана група, в която правят такива крачки заради финансов недоимък. Докато тук (в Пловдив) нямаме финансов недоимък, а елитен пласт, който очевидно не издържа", констатира проф. Чуков.

Имам дъщеря, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да се съобразим с факта, че децата - нашите и всички по света, са онлайн-поколението, и в по-голямата част от времето си те са там. И вербовчиците на терористи също са там. Познавам много добре българското семейство - то е в криза. Може би училището е мястото, което да наситим с достатъчно добри психолози за тези деца. Това заяви от своя страна психологът Христо Монов.

Имам дъщеря, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да се съобразим с факта, че децата - нашите и всички по света, са онлайн-поколението, и в по-голямата част от времето си те са там. И вербовчиците на терористи също са там. Познавам много добре българското семейство - то е в криза. Може би училището е мястото, което да наситим с достатъчно добри психолози за тези деца. Това заяви във "Всичко коз" психологът Христо Монов по повод разкритията за 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван онлайн да извърши атентат.

Коментари

Задължително поле