Владимир Чуков: Ако Мосул падне, "Ислямска държава" ще се превърне в просто една банда

Мосул и Алепо са вторите по големина градове в две съседни държави. Те са и едни от огнищата на радикалния ислямизъм в двете страни. В същото време, срещу тези две огнища се борят различни конфигурации.

Това каза заяви пред БНР анализаторът проф. Владимир Чуков. Именно в Мосул е било обявено създаването на „Ислямска държава“и оттогава градът е столица на групировката, отчете той.

"Ако Мосул падне, а това просто няма как да не стане, практически "Ислямска държава" се свива до нивото на една терористична организация, една банда, каквато всъщност реално са били и така им се отнема легитимността и претенцията те да бъдат държава. В същото време, в Алепо "Ислямска държава" не съществува. Там просто радикалните сунити приеха друга форма. Това са отделни терористични организации, организации, които изповядват идеологията на "Мюсюлманските братя". Но нека да кажем следното. Голяма част от сирийскитесунити, бунтовниците, реално са второ поколение от бунтовници, чийто бащи през 1979-та-1982-ра година направиха същата тази интифада само че срещу бащата на сегашния президент - Хафез Асад,"

"Турция твърдо иска да участва в операцията в Мосул, защото не иска сирийските и иракските кюрди да могат да се свържат чрез коридора, който градът би им осигурил", изтъкна анализаторът.

"Реално искат да реализират операция, сходна на тази, която направиха в Северна Сирия , разкъсвайки западния и източния анклав на сирийските кюрди. В същото време подобен тип интерес проявяват и Иранците - това е най-късият път между ислямската република и Сирия', каза още той.

Чуков е категоричен, че в исторически план събитията в България и Сирия са обвързани помежду си и битките за последните крепости на радикалния Ислям не са последни

Това е теза, която много силно се прокрадваше в медиите, а буквално един ден след заседанието в Белия дом на Барак Обама с експерти по национална сигурност, в една от европейските столици е проведено същото заседание, само че с участие на западни топ-разузнавачи , т.е. шефове на разузнавания, които са казали, че след Алепо реално голямата битка ще бъде за Източна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток