Владимир Чуков: Касем Сулеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда

Снимка: Архив

Касем Сулеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда. Иранският генерал си помисли, че след като докара руския президент Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика. Сулеймани беше конструкторът на войната в Сирия, това обясни арабистът проф. Владимир Чуков по БТВ.

Той изтъкна, че след вчерашната пресконференция на американския държавен глава Доналд Тръмп е станало ясно, че няма да има повече военни удари в Близкия изток, но санкциите към Техеран ще продължат и ще бъдат затегнати.

Чуков смята, че настроенията в Иран са разнопосочни - от една страна духовният водач Аятолах Али Хаменей и неговите близки не искат промяна, докато президентът Хасан Рухани и външният министър Мохамед Зариф са готови да седнат на масата за преговори.

"Очевидно в Иран се чудят какво да правят. Трябва да се отбележи, че Сулеймани и Зариф бяха персонални опоненти. Те изпитваха лична нетърпимост един към друг", допълни арабистът. По думите на Чуков Иран са направили крачка назад с оглед на вътрешното настроение и опозиция в лицето на външния министър.

Миналата година Мохамед Зариф си подаде оставката, защото Сулеймани буквално взе Башар Асад и го заведе на посещение в Техеран и всички разбраха за това от медиите. Именно иранският генерал създаде всички "проксита" извън неговата страна, подчерта Чуков.

Освен това експертът обясни, че "разкрачената" ситуация в Близкия изток продължава заради позицията на Европа, която стои зад ядреното споразумение и дори е създала механизъм да компенсира иранците.

Коментари

Задължително поле