Владимир Чуков: Посещението на Мохамед Бен Зайед във Ватикана преди 3 години е предпоставка за визитатта на папата в Абу Даби

„Основната предпоставка (за визитата на Франциск) е посещението на принцът-престолонаследник на емирствата Мохамед Бен Зайед преди 3 години във Ватикана", това заяви пред БНР арабистът Владимир Чуков по повод посещението на папа Франциск в Абу Даби. "По време на това посещение силният човек в арабската страна покани папата да посети в удобно за него време ОАЕ. Годината обаче не е случайна, тъй като министърът на толерантността в емирствата я обяви за година на толерантността. Това е повод от страна на властите в Абу Даби да привлекат световните погледи с доказване, че това е държавата в Арабския полуостров, която има дух на толерантност", каза още Чуков.

Визитата на главата на Римокатолическата църква и Голямата литургия на папата в Абу Даби показва колко толерантна страна са Обединените арабски емирства, смята арабистът.

ОАЕ, Саудитска Арабия и други страни в този регион се опитват да се представят в различна светлина, включително и за да контрират негативния ефект от случаи като убийството на критичния журналист Джамал Хашоги, заяви още Чуков.

Той допълни, че федеративната форма на управление на седемте емирства наподобява повече на република, а „дух на толерантност“ в тях се създава целенасочено.

„На територията на ОАЕ има 93 неислямски храма. От тях 40 са християнски черкви – православни, католически, протестантски. Впечатляващо беше откриването на първата синагога в Дубай. Най-много неислямски религиозни храмове имат различните будистки вярвания, които представляват много от чужденците, работещи в емирствата. Католиците са стотици хиляди. Ще има молитва на стадиона в Абу Даби, което ще фокусира погледа на света или поне в региона“, каза Владимир Чуков.

Арабистът допълни, че българската диаспора в ОАЕ също се разширява заради добрите условия на труд, и в момента е 7000 души.

Чуков коментира и целите на понтифът при посещението му в ОАЕ.

„В изказването на Папата имаше политически намек, че е против гладуващите и страдащите и иска да се сложи край на случващото се в Йемен. Там има контингент на ОАЕ и Абу Даби е държавата с най-силен интерес от това. Има приканване от постамента и авторитета на папата да се приключи с тази трагедия в съседната арабска държава“, смята Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България