Владислав Горанов: Всяко кметство ще има своя финансова рамка, разписана от общинските кметове

Постигнатите договорки са за увеличаване на контрола върху кметовете на кметства за спазване на действащото законодателство и ангажирането на кметовете на общини да разпишат финансова рамка за всяко едно кметство, когато предлагат бюджета на общината на Общинския съвет. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с кметове.

„Конституцията определя основната единица на местното управление – Общината и Общинският съвет е представител на местната общност, това е местният парламент. Да поставяме под съмнение неговите функции и възможността да взима решения означава да поставим под съмнение Конституцията и логиката на местното самоуправление въобще“, коментира Горанов.

„Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона. Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на Общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт“, разясни финансовият министър.

На въпрос дали се отпускат допълнителни средства на определени общини, за да няма повече протести, той отговори: „В следващата година бюджетните отношения на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не малка част – около 120 милиона, са в частта, която зависи от местните общности. Това не са увеличения на трансфери, свързани с делегираните от държавата дейности. В този смисъл финансовата рамка между първо и второ гласуване на държавния бюджет не е поставена като тема за преразглеждане днес. Колегите поставиха проблеми, които не биха съществували, ако местите власти са в хармония и синхрон“.

Коментари

Задължително поле