Владислав Горанов: До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева, потвърди пред БТВ бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ.

Това ще стане на две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - 200 лв.

По думите му за тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата расте и ще е под 300 млн. лв. за 2018 г.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше - или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, разкри още Горанов.

Той заяви също, че може отново да е финансов министър в новия кабинет, но уточни, че все още не са водени конкретни разговори за министерски кресла.

„Има такава вероятност, но такъв разговор не е воден с мен. В началото си говорихме само за политики, все още не сме говорили за това къде точно ще участват Обединените патриоти и с какво представителство в изпълнителната власт. Такъв дебат не е воден и в ГЕРБ”, отбеляза той.

Във връзка с нарастването на минималната пенсия Горанов уточни, че са направени много изчисления с помощта на експерти от НОИ. „Видяхме какво струва една или друга мярка и се обединихме около определени цифрови параметри”, подчерта той.

„Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение”, заяви Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България