АБВ внесе в КЕВР сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата

Полски туристи останаха без кола след пожар на магистрала „Хемус“

ДАНС с нова наредба на постъпилите сигнали

„Мерцедес“ осъмна с две забити кирки

Златното око

Юлияна Дончева: Не се боя от старостта Второто майчинство е много по-осъзнато и ме подмладява, уверява бизнесдамата

Прокурор Георги Чинев: Има достатъчно доказателства за виновността на Бенчев

Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД: Модернизацията на летище Варна продължава

Кола се вряза в огражденията около британския парламент, има ранени Полицията е арестувала шофьора

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Вигенин: Реакцията на БСП относно скандала с Бенчо Бенчев беше светкавична

Запалиха 80 автомобила за една нощ в Швеция

Патриарх Неофит ще отслужи литургия в Троянския манастир за Голяма Богородица

Аспарухово – новото лице на Варна Най-южният квартал става все по-модерен и хубав

Румен Петков: Хората, задържали в акция Митьо Очите през 2007 г., бяха уволнени през 2009 г.

Владислав Горанов информира Бойко Борисов и министрите за скандала с Калин Митрев (СТЕНОГРАМА) Министърът на финансите ще поиска становище на ЕБВР по случая

Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая с Калин Митрев. Повод са появилите се публикации в чужди печатни издания, свързани с плащания от фирми към европейски политици, включително и Митрев, съобщи правителствената информационна служба.

По време на заседанието министър Горанов посочи, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката.

Пред членовете на правителството министърът съобщи, че е получил информация от Калин Митрев. В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Твърди още, че фактите в чуждия печат, са безпочвени спекулации.

След като бъде получен официален отговор от ЕБВР по случая, министър Горанов ще докладва пред правителството.

Ето и цялата стенограма от обсъждането:

БОЙКО БОРИСОВ: Господин Горанов, по темата с господин Митрев!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин премиер, колеги, поисках информация от господин Митрев за неговата гледна точка по публикациите, които се появиха тези дни в западната преса, свързани с плащания от фирми към европейски политици, в това число беше споменат и господин Митрев.
В обяснението си той цитира, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като тази работа той е извършвал в периода от 2010-та до началото на 2014-та в качеството си на независим консултант, като обяснява, че в този период, което, разбира се, и на нас ни е известно, не е работил в Европейската банка за възстановяване и развитие.
В обясненията Митрев заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност, независимо къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени данъци.
Коментира, че преди да започне отново работа в Европейската банка за възстановяване и развитие е прекратил всички свои консултантски договори и дейности. Твърди, че публикациите ги е обсъдил със съответните служби на банката, които нямат претенции към характера на неговата дейност, още повече по време, когато не е бил на работа в банката, и заявява накрая в писмото си до мен, че уверява, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала. Такива са фактите, твърди той, всичко друго са безпочвени спекулации, като заявява, че е на разположение да предостави допълнителна информация.
Разбира се, ние ще извършим съответните проверки дали от гледна точка на данъчното законодателство е спазен законът, но това, което мога да ви предложа, е да изпратя писмо до господин Сума Чакрабати, с което да се уведомим за позицията на банката, дотолкова доколкото имаме позицията на господин Митрев, а всичко друго, което научаваме по темата, е на база само на неофициални публикации в медиите. Тоест, предлагам Ви да се обединим около решението да изпратя писмо до банката от мое име, в което да изискам позицията на банката по така развилия се казус, свързан с тези плащания, тъй като това, което установяваме е, че действително за периода, за който се отнасят тези договори, господин Митрев не е бил представител на българската държава и не е бил служител на банката. Той твърди (и това ще го проверим), че всички данъци са платени в България.
В допълнение – нещо по самата процедура за номинацията. Кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР, неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. Правителството не може да го уволни. Затова предлагам да получим и позицията на банката.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, други мнения?
Изпратете писмо до сър Чакрабати – какво мисли и как ще реагира банката и ще реагира ли изобщо в случая, и като получиш отговора ще ни запознаеш да предприемем действия.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Разбрах.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Закривам заседанието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Абе бастуни, на кого се отчита парцаля Борисов след като открадне десетина милиарда лева на година?? Какво е това театро, което играят герберските свине?? Те омазани с тиквено жълто до ушите си, но се занимават с други.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.