Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Владислав Горанов: Кирил Ананиев успя да запази „физиономията“ на МФ

Снимка: Министерство на финансите

При нас не е класическото приемане – предаване на този пост, тъй като ние от години сме екип със служебния министър Кирил Ананиев. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на церемонията по предаване на поста, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Владислав Горанов поздрави Кирил Ананиев, че е успял да запази „физиономията“ на МФ и не се е поддал на доста непривични за служебен кабинет опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата.

Министър Горанов посочи, че работата в МФ продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство. „В документа за 2017 – 2021 г. запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет, ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС – еврозоната и банковия съюз. Разбира се, усилията в тази насока ще продължат по начина, по който считаме, че е правилно – с тиха дипломация и убеждаване на нашите партньори, че сме готови да станем част от европейската финансова инфраструктура“, допълни той.

Министърът на финансите отбеляза, че пред него и екипа му предстои обичайната за графика на ведомството работа, както и доста нови задачи, като например активна роля в подобряване на административните регулации и намаляване на бюрокрацията. „Инициативата, върху която със свежи сили ще положим целенасочени усилия, е намаляване на плащанията в брой и акцентиране върху безналичните плащания от страна на администрацията“, обясни той.

„Консерватизмът и финансовата стабилност ще продължат да бъдат неотклонни цели на финансовия министър. През последните няколко години сме показали, че с този екип можем да отстояваме финансовата и фискална стабилност на държавата“, добави Горанов.

В отговор на въпрос за очаквани изменения на дефицита във връзка с поетите ангажименти за увеличаване на минималната пенсия и заплатите на учителите, финансовият министър уточни, че съгласно предоставените от служебния му колега отчети фискалната цел за дефицита за 2017 г. не е застрашена и предвидените мерки няма да доведат до прекрояването й.

„Умерен оптимист съм, че ако продължим добрата работа на приходните агенции заедно с правоохранителните органи, ще успеем да постигнем и по-нисък от планирания дефицит. Икономическият растеж е нещо, което трябва да се стремим да ускоряваме, прогнозите ни от есента на 2016 г. са консервативни и аз очаквам по-голям от предвидения растеж“, обяви той.

По отношение на дълговата политика министърът изрази надеждата си да продължи поддържането на балансирани бюджети, държавата да има достатъчно ликвидни буфери и да не се поема самоцелно нов дълг, но ако все пак такова се наложи, то да единствено за финансиране на дефицити, които правителството си е поставило за цел да намаляват всяка година.

Министър Горанов потвърди, че ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри, като уточни, че третият му заместник предстои да бъде определен.

От своя страна Кирил Ананиев пожела на министъра пълен, успешен и ефективен мандат. Той представи накратко резултатите от действията и инициативите в МФ, с които се е осигурила приемственост в ежедневната оперативна дейност, както и изпълнение на задачите, възложени на служебния кабинет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.