Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Владислав Горанов – Ковчежникът

В поредица от силуети вестник “Труд” представя на прощаване министрите от кабинета в оставка

Оглавяваното от Владислав Горанов финансово министерство очаква бюджетният излишък да достигне 3,46 млрд. лв. към края на ноември. Причината е в по-високите приходи и по-ниските разходи. Спрямо миналата година приходите в хазната се увеличават с 2 млрд. лв., а харчовете се свиват с 1,8 млрд. лева. Това не са просто числа. Зад тези данни се крие една стабилно следвана строга финансова политика.

Едва 37-годишен Владислав Горанов сяда на едно от най-горещите кресла в държавата – това на финансовия министър. За да бъде успешен, освен солидна експертиза ковчежникът на държавата трябва да има куража да казва “Не”. И Горанов го прави успешно, защото като математик много добре знае до какви криви сметки води пътят на популизма.

“Най-страшното в момента е ситуацията да се удави в популистки теми в парламент, в който никой не носи отговорност за изпълнителната власт. На хората не бива да се говори само онова, което те искат да чуят”, предупреди преди дни министърът в оставка.

И когато става дума за популизъм, както всяка година, така и сега при обсъждането на бюджета за 2017 г. отново заваляха политически искания за увеличения на пенсии и заплати. Въпреки че правителството е в оставка, Горанов настояваше бюджетът на държавата да се приеме, защото според него е по-важно страната ни да е с добра перспектива, отколкото да има политически егоистични закачки коя партия е по-напред.
Той е на мнение, че ефективността на разходите трябва да е цел на всеки министър, но ако самото министерство и самият парламент не искат да направят някаква промяна в тази посока, финансовият министър няма как да го направи само с финансовата сметка.

За съжаление се оказа прав. Преди три дни бюджетната комисия на парламента сътвори пълен хаос при второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. Стигна се до прецедент членовете й да приемат само харчовете за пенсии и обезщетения, отхвърляйки приходната част, от която реално трябва да дойдат парите. Но в сряда след гласуване в пленарната зала разумът надделя и недоразумението бе поправено. Така с голяма мъка бе приет на второ четене бюджетът за ДОО за 2017 г. във варианта, внесен от Министерския съвет.

Когато оглави министерството, първата му непредвидена задача бе да се заеме с ограничаването на щетите от ограбването на КТБ. Днес, две години по-късно, той признава, че едва ли ще могат да бъдат събрани повече от 10% от активите на обявената в несъстоятелност банка. А причината е вторичното разграбване на банката.

“Всичко, което е трябвало да се направи, е направено. Има отправени претенции от синдика на банката и към съда за разваляне на сделки като “Петрол” или “Виваком” и други. Но докато траят тези решения, една група хора се опитват да вземат активите”, каза Горанов и даде пример с обезпечението под формата на горива за кредит от 53 млн. долара на “Петрол”, което е откраднато.

Управлението на финансите по времето на Горанов не мина и без скандали. Един от най-големите бе породен от предложението на финансовото министерство парите за втора пенсия да преминат от индивидуалните партиди на хората в обща сметка, от която да бъдат изплащани. Идеята бе посрещната на нож от пенсионните фондове, които го обвиниха, че подготвя национализация на парите за втора пенсия.
Той обясни, че единствената цел на предложението е била да защити парите на хората, защото имал съмнения относно управлението на пенсионните фондове. По-късно министърът разумно оттегли предложението за промени в социалното осигуряване, изчаквайки резултатите от прегледа на активите на пенсионните дружества. Те ще покажат основателни ли са били опасенията му, а дотогава темата с двете пенсии остава все така висяща и неразбираема за обикновения българин.

Сега финансист номер едно отново е изправен пред житейската дилема дали да остане в политиката, или да търси ново поприще за изява. Преди две години той реши да се дръпне от политиката, като напусна Народното събрание и стана шеф на Общинска банка. Днес Горанов е категоричен в едно – няма амбиция отново да бъде финансов министър.

 

Съветът му към следващия министър

“Който и да е следващият министър на финансите, той трябва да си начертае няколко репера, от които не трябва да излиза. Пожелавам му да е в много добри отношения с премиера, за да може той да му дава гръб, тъй като сам финансовият министър трудно може да устои срещу политиците и техния популизъм.” Този съвет отправи Горанов към следващия финансов министър.

Според него не бива по никакъв начин да подлага под съмнение сегашния данъчен модел и трябва да има стремеж за балансиран бюджет. “Грешно е да се мисли, че можем да продължим да живеем назаем”, допълни Горанов.

 

За него

Един от най-добрите ни експерти

Влади Горанов е един от най-добрите ни експерти. Още в началото на ГЕРБ го привлякох към партията именно заради високата експертиза, която притежава. Горанов остава наш експерт и винаги когато аз или партията имаме нужда от него, ще можем да го използваме с капацитета, който притежава.

Премиерът Бойко Борисов при напускането на Горанов от 42-рото НС

Горанов е диалогичен

Финансовият министър Владислав Горанов е диалогичен и е експерт. Малко или много министрите трябва да се вслушват в думите на бизнеса, защото ние създаваме работните места, ние създаваме БВП.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Работим добре с него

Няма напрежение между мен и министъра на финансите Владислав Горанов. Работим добре с финансовия министър, но остават нашите критики, които касаят орязването на разходите в бюджетните системи, които създават напрежение, и министър Горанов е информиран за това.

Пламен Димитров, президент на КНСБ

Заслужава оценка “Много добър” (5)

Горанов заслужава оценка “Много добър” (5). Никой не му помага публичните приходи да се увеличават, но в рамките на това правителство финансовото министерство стои доста стабилно.

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър

С него сме екип

С финансовия министър Владислав Горанов работим заедно, в екип. Защото най-добрите и умни решения се вземат заедно.

Социалният министър Зорница Русинова

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ковчежника е прост счетоводител, ама от калпавите счетоводители.
    Като видите неговите сметки, до една са като задачи за второкласници. Абсолютен бастун, но кадрите на бойко са все такива. Все им се чудя на акъла как така бойко и слабоумните му айдуци решиха да ни излъжат, че външния дълг на България бил само 21 млрд. лева. А сметката беше такава. 18 млрд. евро блокирани във Валутния борд- 36 млрд. лева, 13 млрд. лева Фискален резерв, а дълга е общо 70 млрд. лева. 70-(36+13)=70-49=21 млрд.. Нищо, че за последните две години бойко и айдуците му изтеглиха 20 млрд. заем и така увеличиха с цели 40% външния дълг на България. 2/3 от целия външен дълг на България натрупан от Бойко Борисов.
    Ето така се правят сметките и в бюджета. До кога такива слабоумни глупаци ще ни управляват държавата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.