Владислав Горанов: Над 700 млн. лв. за служителите във всички сектори са заложени в проектобюджета за 2018 г.

Има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дебатът все още върви, заяви министърът

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в проектобюджета за 2018 година са заложени над 700 млн. лв. разходи за служителите във всички сектори: "Тази година се очаква заветното число 100 милиарда БВП да бъде произведено в България. Растежът на икономиката надминава предкризисните нива. Следващият български бюджет ще бъде с по-малък дефицит от този, който беше планиран. Залагаме всички тези политики, с които преди шест месеца застанахме пред вас в тази зала и претендирахме за изпълнителната власт. Говорихме за увеличение на учителските заплати - то е факт, и ще продължим в следващата година. Говорихме за увеличение на доходите - над 700 милиона повече разходи за персонал има в следващия български бюджет, който правителството ще предложи, и то във всички сектори".

Има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дебатът все още върви. Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да бъда говорител на министър Валентин Радев. Това каза на Горанов в отговор на въпрос дали в планираното увеличение от 700 млн. на разходите за персонал е включено увеличение на заплатите на полицаите.

„Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат“, заяви той. „Най-късната дата за внасяне на бюджета в парламента е след около 2 седмици, в края на октомври. До тогава всичко ще е ясно. Имаме много висока степен на готовност, отдавна сме в разговори с министрите“, уточни Владислав Горанов. „През следващата седмица ще разговаряме със всеки министър по това, което предлагаме за бюджета за 2018 година за съответния сектор“, допълни той.

По повод участието на Антон Тодоров в Нова телевизия министърът коментира: „Спомнете си кога журналистът Виктор Николаев смени работата си и по какъв повод, какъв дебат се състоя тогава. Ще разберете, че осъждайки всякакъв опит за вмешателство в работата на журналистите и фактът, че сега се води дебат, показват, че историята е различна“. „Извиняваме се ако правителството или ГЕРБ са заподозрени в опит за намеса в независимостта на медиите. Няма как да сме доволни, че този дебат се води и сме в отбранителна позиция“, заяви той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес