Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Свален от власт олигарх избяга (обзор) Развръзката станала с намесата на US посланика

Моторист и спътницата му са в болница след катастрофа на столичния бул. „България“

Две туристки загинаха при инциденти в Швейцария и Франция заради лошото време

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба Вместо да спечели, хазната може да загуби милиони заради банкрут, свиване и изнасяне на бизнеса

Израел кръсти селище на Тръмп

Македония не признава Гоце Делчев за българин Учебниците им по история нямало да се променят

Над 40% от депутатите са подсъдими

Харадинай: Нека никой да не търси повече мир и стабилност на Балканите за сметка на свободата на Косово

Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор) Изборът на председател ще е след местния вот

Владислав Горанов – Пазителят на хазната

Владислав Горанов пое ръководството на най-важното министерство в държавата – финансовото. Това се случва за втори път в рамките на по-малко от три години. Постът му бе предаден от Кирил Ананиев, който бе в екипа на Горанов в кабинета „Борисов 2“, а после бе избран за служебен министър на финансите.
Сега колелото отново се завъртя и Ананиев се връща на зам.-министерското кресло, а Горанов отново ще пази и управлява финансите на държавната хазна.

“При нас не е класическото приемане-предаване на този пост, тъй като ние от години сме екип със служебния министър Ананиев”, заяви новият-стар министър на финансите Владислав Горанов по време на церемонията по предаване на поста.
Той поздрави предшественика си, че е успял да запази “физиономията” на министерството и не се е поддал на доста непривични за служебен кабинет опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата.

Сред първите предизвикателства пред финансист №1 ще е очакваната актуализация на бюджета заради направените отстъпки пред коалиционния партньор за повишаване на най-ниските пенсии на два пъти до 200 лв.

Горанов обяви, че работата в министерството му продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза.
“В документа за 2017-2021 г. запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет, ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС – еврозоната и банковия съюз. Разбира се, усилията в тази насока ще продължат по начина, по който считаме, че е правилно – с тиха дипломация и убеждаване на нашите партньори, че сме готови да станем част от европейската финансова инфраструктура”, допълни новоизбраният финансов министър.

Горанов обеща, че той и екипът му ще работят за намаляване на административната тежест и бюрокрацията, които в момента създават спънки пред бизнеса у нас.

“Инициативата, върху която ще положим целенасочени усилия, е намаляване на плащанията в брой и акцентиране върху безналичните плащания от страна на администрацията”, обясни той.

По отношение на дълговата политика министърът заяви, че ще продължи поддържането на балансирани бюджети. По думите му държавата да има достатъчно ликвидни буфери, за да не се поема самоцелно нов дълг, но ако все пак се наложи, той да е единствено за финансиране на дефицити, които правителството си е поставило за цел да намаляват всяка година.
Финансист №1 потвърди, че ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като заместник-министри, и уточни, че предстои избирането на третия му заместник.

Горанов е възпитаник на математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен. Завършва Стопанската академия “Димитър Апостолов Ценов” в Свищов, специалност “Икономика”, Магистър по счетоводство и контрол. Докато учи, започва работа като специалист “Извънбюджетни сметки и фондове”, експерт и директор на дирекция “Финансова политика” към Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа.

През 2001 г. прекрачва прага на финансовото министерство, където първо заема длъжността главен експерт в дирекция “Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове”, а по-късно става и началник на отдел “Социални разходи”. Именно там започва съвместната му работа с бившия служебен финансов министър Кирил Ананиев, с когото работят заедно повече от 10 години. Първоначално и двамата бяха зам.-министри на финансите по различно време, а при управлението на втория кабинет на Бойко Борисов за първи път Горанов пое хазната.

От август 2009 до април 2013 г. Горанов заема поста заместник-министър на финансите, а след това става депутат в 42-рото народно събрание, което напуска по собствено желание през февруари 2014 г. За няколко месеца той е изпълнителен директор на Общинска банка, а от ноември до януари 2017 г. е министър на финансите.

“Да си финансов министър на една държава, е съдба, предопределена от Господ. С цялата си младост министър Горанов я получи и защити с професионализъм и дълбоки познания в публичния сектор”, казва Кирил Ананиев.

Той допълва, че да се работи с Горанов е и лесно, и трудно. По думите му е лесно, защото хората имат свободата да изразяват мнението си, но и на моменти е трудно, защото, когато е убеден в правотата си, той се бори докрай за нея.

“Животът ни събра в екип и въпреки разликата в годините ние намерихме път един към друг в търсенето на решения за доброто на нашата родина и съвместната ни работа ни доставяше професионално удовлетворение. Ние станахме не само добри колеги, но и добри приятели. А това помага на работата”, разказа още Ананиев.

Актуализира бюджета с 97 млн. лв.

С 97 млн. лв. предстои да бъде актуализиран бюджетът заради повишаването на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, съобщи пред “Труд” Владислав Горанов преди месец, когато още бе депутат в 44-тото НС и се очакваше да заеме поста начело на МФ.

Промените в бюджета трябва да станат факт до края на юни, а сумата ще е достатъчна за вдигането в две стъпки на минималните пари за възрастните хора. В подписаните между ГЕРБ и “Обединени патриоти” приоритети за управление 2017-2021 се предвижда от 1 юли минималните пенсии да станат 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв.

ЗА НЕГО

Ще запази фискалната стабилност
Желая му успех и ние от МВФ сме уверени, че под негово ръководство ще се осигури непрекъснат просперитет за България чрез запазване на фискалната стабилност и поддържане на растежа и инвестициите. МВФ ще продължи ефективното сътрудничество, което фондът и българските власти поддържаха през годините.
Кристин Лагард,
управляващ директор на Международния валутен фонд

Работим в отличен синхрон
В негово лице виждам продължение на много от най-добрите традиции на Министерството на финансите. Работим в отличен синхрон. Убеден съм, че ще бъде ключов фактор в новия кабинет.
Димитър Радев,
управител на БНБ

Той е носител на промяната
Влади Горанов умее да работи с хората. От различни специалисти прави екип. Има сериозни иновативни способности и винаги е носител на промяната. Пожелавам му да има успешен мандат. Да реализира важните задачи, които предстоят пред нашата държава, и да участва в управлението така, че българските граждани да усетят промяната. За мен е чест да продължим да работим заедно!
Кирил Ананиев,
зам.-министър на финансите

Надявам се това да бъде най-успешният му мандат
Спецификата на работата на Министерството на финансите налага отглеждането на собствени кадри и Влади е един от тях. Преди той се учеше от системата, но вече може и да дава както на министерството, така и на държавата. Вече има и по-голям политически усет. През последните години той израсна много и аз се надявам това да бъде най-успешният му мандат.
Любомир Дацов, бивш министър на финансите

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Вече е добре изпечен герберастки мошеник .

  2. Горанов , брато , моля те нека купят нови самолети за армията !

  3. Престъпника на хазната … Объркали сте заглавието .. От .. 1989 .. до … 2017 .. вси4ки коиито са били във власта , ограбиха България ,това са престъпниците на България … Робуваите им , докато сте живи , да имат рани пенсии , и да живеят на ваш гръб .. робуваите им .. роби .. на тея нагли престъпници ..

    1. велемирке, мислех те за патка, пък ти кокошка си била…

  4. Горанов изглежда надежден ! А и е доказал вече способностите си

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.