Владислав Горанов: Доходите в бюджетната сфера не могат да растат като в реалния сектор

Снимка: Денислав Стойчев

"Фискалната рамка за следващата година е оптимална", каза финансовият министър

За мен фискалната рамка за следващата година е оптимална и най-бързо нарастват заплати там, където сме идентифицирали най-големите проблеми. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Очаквано, след задълбочени дебати и дискусии, правителството днес одобри законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. и 3-годишната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. На заседанието бяха одобрени и законопроектите за бюджетите на НЗОК и ДОО за следващата година.

"Добрата фаза на икономическия цикъл и успокояването в икономическите субекти дават възможност да отчетем един доста сериозен, за следкризисни нива, растеж“, коментира той.

Според финансовия министър, темповете на нарастване на доходите в бюджетната сфера не могат да следват същите, които се случват в реалния сектор. „Това не е задължително лоша новина, всеки случай по-доброто развитие на икономиката дава възможност и заплащането в бюджетния сектор да следва темпове на растеж – нещо, което не сме могли да си позволим в годините след финансовата криза от 2009 г.“, каза Владислав Горанов.

"Ще дойде време, вероятно през годините, когато ще растат заплатите с по-голям темп и в останалите сектори, но преди да изхарчим тези пари, трябва да ги произведем", каза още Горанов. „Чуват се много гласове, че темпът на консолидация не е съобразен с икономическия цикъл т.е. че при 3,9-4% ръст на икономиката, да се планира бюджет с дефицит не е най-разумното нещо. В този смисъл над 730 млн. лв. повече разходи за персонал е стъпка, която е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание винаги да получават повече“, каза министърът на финансите.

Той уточни, че в случая това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец и трябва много внимателно да търсят баланс между необходимостта във всички сектори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България