Предупредителен код за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Нормализирано е движението на влаковете по направлението София-Мездра

ГЕРБ: БСП не е искала по надлежния ред залата в Община Видин

Владислав Горанов: 26 са негодните за обитаване жилищни сгради в Хитрино

Това, с което разполагаме като анализ е 26 напълно негодни за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите в оставка Владислав Горанов във връзка с последствията от инцидента на територията на община Хитрино на 10 декември.

„По предварителни оценки на Министерството на транспорта, около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на жп инфраструктурата, която е разрушена вследствие на взрива. Всичко необходимо ще бъде направено“, посочи Горанов. Той уточни, че трябва да приключат следствените действия, които да установят по категоричен и безспорен начин чия е вината за инцидента. „След това е ясно как се процедира – пише го в българските закони“, подчерта Владислав Горанов.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев допълни, че при индивидуализиране на виновния, без значение дали говорим за виновно лице или отговорна институция, държавата и общината трябва да търсят средства като обезщетение за претърпените щети. „Подобна е хипотезата със застрахованото имущество – в конкретния случай е сигурно това, че общинското имущество е застраховано, както е по закон. Само че нито държавата, нито общината може да чакат дългите съдебни процедури, които следват след извършването на следствени действия, нито да чака не толкова бързите процедури по изплащане на средствата от страна на застрахователя. Трябва да се действа веднага. В последствие ще бъдат търсени всички суми от застрахователя и отговорните лица. Сега в момента е най-важно времето. Тактическата организация на място в момента е ключова“, каза още Томислав Дончев, цитиран от „Фокус“.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова добави, че след като бъде обезопасен районът, има готовност с около 100 човека през програмите за заетост да се подпомогне общината за разчистване на терена и за всякакъв вид допълнителни дейности. „Няма как към момента да имаме предварително разпределение, защото изцяло тази програма ще бъде съобразена с нуждата на всяко едно семейство и домакинство. Очакваме съвместно екипът на общината с Общински съвет, с наши служители до края на седмицата да са готови с предложението си“, коментира още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.