Влад Танев - Еднорогът

Знаете ли, че българин е сред най-богатите крипто милионери на земята? Според класацията на Fortune Влад Танев, който е с български произход, се нарежда на 24-то място по приходи в света. Това е и поводът да разкажем историята на предприемачa, чиято компания в момента се оценява на 5,6 милиарда долара.

Влад е роден в България, семейството му се мести от Варна в САЩ, още когато той е на 4 години. За страната ни казва, че знае, че по това време е била в комунистически режим. Родителите му са били категорични противници на риска - “наистина ме тласкаха много усилено да вляза във финансовата индустрия, където и двамата работят, но не и наистина да вляза по начина, по който го направих като предприемач”.

Баща му – професор по икономика, получава работа в Университета на Делауер през 1991 година. Година след него Владимир заедно със своята майка отиват при него. Израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в Станфорд. Той е запален пo математиката и науката, може би защото е възпитаван от двама академично ориентирани родители - и двамата работят в Световната банка от 25 години.

По време на обучението му в Станфордския университет младежът започва първата си работа като стажант в търговска фирма. Идва, обаче, фалитът на Lehman Brothers, който отприщва световната финансова криза. И тези събития предначертват друг път за младия студент. Но за първата му работа, която го е научила на важни умения за правене на бизнес, той разказва: “ Когато бях в началното училище, мой приятел и аз създадохме щанд в квартала, на който продавахме домакински инструменти. Продажбата е основно умение, което за съжаление не се преподава в училищата”.

Със своя партньор Бат стартират с проекта Chronos Research, който предлага различни интиструменти на хедж фондове и банки за изграждането на автоматизирани стратегии за търговия. Приложението за търговия с биткойн и етериум без комисионии – Robinhood е създадена от Влад и партньора му Байджу Бат през 2013 г. Точно това мобилно приложение е бил крачката към голямата хапка. Клиентите са най-важната им подкрепа - 10 хиляди души се регистрират в сайта на приложението през първия ден от пускането му. През първата седмица те се увеличават до 50 хиляди души, а в момента наброяват 2 милиона.

“Имаше много хора, които не вярваха в нас и много врати ни се затвориха. Но бяхме безмилостни. Почукахме на 75 врати преди късметът ни да проработи”, разказва за старта на компанията си Танев. Но е сигурен, че ако са послушили съветите, които са им давали, бизнесът им нямаше да е такъв, какъвто е в момента.

Две от най-авторитетните световни издания - Wall Street Journal и Forbes, посветиха статии на компанията Robinhood. Тя е фаворит и заради спестяването на 10 долара при всяка сключена сделка. Точно това послание носи и името на компанията – взима от богатите и дава на бедните, точно както Робин Худ.

Танев е късметлия – никога не е имал шеф над главата си, но би приел всякакви практически съвети и насоки от хора с опит в бизнеса и науката. Опитва се да подръжава на своя колега Байджу, който има много развит нюх да създава продукти, от които хората имат нужда. Има и успешна рецепта, с която избягва бърнаут – “сменям сценария, веднага отивам на фитнес, на разходка или на почивка няколко дни. Игнорирам през тези часове или дни проблема, след което спокойно се появява решението.”

В свои интервюта той разказва, че се вдъхновява от предприемачи, учени и творци, които са променили света. И никога не изневерява на тефтера си със задачи, в който пише всичко, ама наистина всичко. Въпреки че е технологичен човек, Влад не обича да е нон-стоп с телефона си. Дори когато спи, го оставя в другата стая или използва опция за блокиране на обажданията и sms-те. На работното си място винаги планира предварително няколко минути преди важни срещи, в които да се подготви за деловите разговори. “Важно е да се съсредоточиш върху продукта и единствено върху него. Но има и моменти, в които нещо може да те разсее, например парите. Много инвеститори гледат само в тази посока и само това ги интересува”, коментира Танев.

Награждаван е десетки пъти от най-авторитетните издания и се е класирал в топ 10 на милиардери, предприемачи и притежатели на крипто валути. В Силициевата долина компанията на Влад е известна като “еднорог” - стартираща фирма, която за кратко време успява да достигне 1 милиард активи. Влад е споменвал не един път, че се радва, че има клиенти като Снуп Дог и Аштън Кътчър, които са едни от най-известните инвеститори в приложението.

 

Не си пада по купоните

За своята рутина през деня Влад разказва, че се старае да става рано около 6:30 часа. Обича да прекарва време със семейството си преди да излезе за работа. Жена му Селина и малката му дъщеря Нора се грижат винаги деня му да е забавен, като той винаги намира упора в семейството си. Рядко излиза вечер, а през уикендите предпочита да си почива вкъщи. Мечтата му от дете е да бъде писател. Oбича да чете, но не бизнес книги, а произведения, които са останали във времето и са прочетени от десетки поколения през годините, като книгата “Изкуството на войната” от Сун Дзъ. В момента учи как да свири на “ирландска свирка”, учи и малката си дъщеря. Музиката за мен означава радост, споделя Танев в свои интервюта.

 

За него

Заедно се борим с неравенството в доходите

С Влад ни събра идеята, че повечето хора всъщност не спестяват никакви пари. Живеят от заплата до заплата. А това води до неравенство в доходите – само малка част от населението прави нови пари от наличните си - това са богатите. Решихме да направим нещо по въпроса заедно и резултатите не закъсняха. В процеса на обсъждане на бъдещите ни планове Влад измисли името Robinhood.

Байджу Бат, бизнес партньор на Влад

 

Не е от типа кисели шефове

Работил съм три години в стартъпа. Влад Танев успява да направи обстановката в офиса много приятна, същевременно проектите, по които работим са интересни и ни дават голямо поле за изява. Имаме и игрална зала, в която след работа обичаме да прекарваме време с колегите ни. А той никога не е бил от типа кисели шефове.

Джон, Служител на фирмата Robinhood

 

Има мисия, а тя не е просто да изкарва пари

Влад Танев и фирмата му имат мисия, а тя не е просто да изкарват пари. Той има визия да демократизира финансовата система на Америка, а това не е лесна задача. Напуснах Facebook, след като работих за тях 10 години, а какво ме привлече да работя в Robinhood? Точно тази мисия да помогнем на повече хора да управляват сами финансите си.

Лий Бирон, уеб инженер в компанията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети