Влак минава през жилищен блок в Китай (ВИДЕО)

Предпочитанията на Китай към железопътния транспорт са добре известни. Страната усилено строи хиляди километри жп линии и залага изключително много на влаковете, използвайки ги за разнообразни цели – пътнически и товарни превози в градски и междуградски условия. Една по-необичайна жп спирка обаче привлече вниманието напоследък. Градската железница в Чунцин минава директно през 19-етажна жилищна сграда, в която има спирка, пише "Новини Лондон". Необичайното е, че тунелът е прокаран между 6-ия и 8-ия етаж на сградата, а в нея се помещава станция Лизиба, от която може да хванете влакова линия номер 2. За да се справят с шума на движещата се железница, китайските инженери са поставили специална изолация на сградата.

Идеята е особено находчива в изключително гъсто населения китайски район, където 49 млн. души живеят на едва 80 хил. кв. км. Ето защо се налага архитектите и урбанистите да измислят наистина креативни решения при изработването на пътни и жилищни проекти. Чунцин ненапразно е популярен като „Планинския град“, тъй като липсата на място кара експертите да вдигат всичко нависоко – сградите, пътищата и др.

Подобна конструкция има и в съседна Япония. В град Осака може да се види автомобилен път, който минава през небостъргач:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии