Властите в Мадрид обещаха безплатни ваксини на испанците

Часове след като от компанията „Пфайзер“ обявиха, че са постигнали почти 90 % успех в третата фаза от клиничните изпитания на ваксината, която разработват, министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила увери испанците, че ваксината ще бъде безплатна за тях, информира БНР.

Ваксината ще се разпространява чрез Националната здравна система и ако всичко върви по план, до май следващата година по-голямата част от испанците от рисковите категории вече ще бъдат ваксинирани, смята Ила.

Очаква се следващата седмица да бъдат финализирани договорите за доставка между консорциума и ЕС, след което Испания да получи 20 милиона дози, като първите ще пристигнат още през януари. Цената на доза според предварителните данни ще бъде около 2 евро и 90 цента, като 1 евро и 12 цента ще поеме Европейската комисия, а останалите евро и 78 цента - всяка държава-членка.

Заради опасения, че няма да има достатъчно желаещи, които да поискат да се ваксинират още в самото начало обаче, вече се подготвя информационна кампания, която да разясни ползата от ваксината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа