Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

"В Република България към момента не са обсъждани законодателна предложения за забрана за регистрация на дизелови автомобили втора употреба и тяхното ограничаване на територията на страната по примера на други държави членки на Европейския съюз."

Това пише в отговор на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос от парламентарния контрол на депутата от БСП Георги Гьоков. Въпрос е: "При ограничения за по-старите дизелови автомобили в Западна Европа и намаляването на техните цени, ще позволим ли да се "наводним" с тях в България?"

Гьоков цитира немски медии, според които износът на дизелови автомобили от Германия е скочил от 187 000 бр. през 2016 г. на 233 000 бр. през 2017 г., като има очаквания за ново увеличение.

Московски съобщава, че се в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" се готвят промени в наредбата за годишните технически прегледи и напомня, че има проект на нов Закон за превозните средства.

Както "Труд" писа  преди седмица, вътрешният министър Валентин Радев избегна отговора на въпроса дали има спрени или глобени димящи автомобили. Газанализатори все още има само в КАТ-София, а в закона засега няма установени норми за вредни емисии, отговори Радев на депутатски въпрос.

Коментари

Задължително поле