Властта взе превантивни мерки предвид очакваните валежи

Предприели сме превантивни мерки предвид очакваните обилни валежи, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на извънреден брифинг след заседание на Националния щаб, свикано по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

„Задействан е планът за частта, свързана с наводнения, съгласно Закона за защита при бедствия. Създадох щаб за организация и контрол между министерствата на вътрешните работи, регионалното развитие, околната среда и водите, икономиката, енергетиката, отбраната, земеделието, храните и горите. Обсъдихме обстановката подробно – какво трябва да направим, за да са защитени гражданите и да не се случва това, което се случи съвсем скоро в Бургас“, обясни Радев.

В София вече има щаб, районните кметове също имат ангажимент да следят нивата на реките и язовирите. Започнало е почистване на шахти и оттоци в София след обилното снеготопене, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Започва наблюдение на критичните участъци, заради очакваните обилни валежи, каза директорът на националната пожарна Николай Николов. Той участва в извънредно заседание на Националния кризисен щаб, който беше свикан по разпореждане на премиера. Очаква се в Северозападна България да има силен южен вятър. Добре е да бъдат прибрани саксии и всички предмети, които могат да бъдат отнесени от вятъра, каза Николов и допълни да внимаваме къде паркираме колите си. В няколко други райони на Южна България се очаква да има обилни валежи - до 60 л./кв.м. за двата дни. Язовирите се поддържат съгласно указанията и имат достатъчно свободен обем, посочи Николов. Преди два дни, след получено предупреждение от НИМХ на БАН, са изпратени писма до всички кметове и областни управители, за да бъдат взети превантивни мерки. На места са организирани доставки на чували с пясък. Щабове ще има в Перник, Благоевград, Кюстендил, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Министърът на отбраната е разпоредил над 90 мобилни групи да имат готовност за реакция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България