Властта на колене пред Апостола

Честването на 144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски в столицата започна с  архиерейска панихида в столичния храм „Света София”. На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, лидерът на БСП Корнелия Нинова. Всички те се включиха в литийното шествие от храма „Св. София“ до паметника на Васил Левски, където се състоя възпоменателната церемония.  На нея освен представителите на властта, участващи в литийното шествие, бяха и държавният глава Румен Радев, патриарх Неофит,, служебният премиер Огнян Герджиков, лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

"Днес всички почитаме паметта на Васил Левски. Това е горчивата участ на много български праведници. Това е урок за всички нас - да ги разпознаваме приживе, да ги чуваме, да ги пазим и да ги следваме. Левски е повече от герой. В историята рядко в една личност се съчетават обаятелност, мъдрост и дързост. Затова тонове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола. Нито Европа, нито светът са близо до неговия идеал. Затова е Апостол." Това каза президентът Румен Радев пред паметника на Апостола на свободата. В речта си държавният глава подчерта, че Левски е упование за слабите и силните, обезверените и вярващите.

„Всяко време има своите робства и страхове. Това са робства, които умът допуска, а безверието храни! Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола. Истинската свобода е тази, която сами отстояваме. Времето е в нас и ние сме във времето", призова Радев.

По-рано през деня хиляди се стекоха пред паметника на Апостола на свободата в Карлово. На честването бе и служебният премиер Огнян Герджиков.

„Като народ сме щастливи, че имаме богатство като Васил Левски“, заяви Герджиков. В словото си той отбеляза, че Левски отдавна е светец за народа и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче. „И си мисля, че и ние, които сме се захванали да теглим общите народни дела в Българско, дали и ние да вземем едно такова тефтерче, в което да отбелязваме като Дякона кой, колко и какво е свършил на ползу роду”, добави министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България